Apple iPhone 15 Pro: je vreden nakupa?

Apple iPhone 15 Pro: je vreden nakupa?

Če imate telefon, ki je star vsaj 3 leta, na primer iPhone 12 Pro ali starejši, je odgovor verjetno pritrdilen.

Z vsakim novim iPhonom, še posebej z modeli Pro, Apple obljublja hitrejše delovanje in boljše kamere. In po mnenju mnogih, ki so recenzirali iPhone 15 Pro in Pro Max, Apple izpolnjuje te obljube.

Vendar to ne pomeni nujno, da je vredno nadgraditi na najnovejše modele. Te izboljšave niso poceni, saj se iPhone 15 Pro začne pri preko 1000€, iPhone 15 Pro Max pa pri preko 1200€. Te cene postane lažje pogoltniti z zamenjavo operaterja, vendar takšni popusti pogosto zahtevajo, da izpolnite zelo posebne okoliščine, kot je odprtje nove linije ali zamenjava relativno novega telefona.

Podobno kot običajni iPhone 15 je model Pro najbolj primeren za tiste, ki prihajajo iz starejšega modela, kot je iPhone 12 ali starejši. Pri iPhonu 15 Pro je veliko novega, na primer ohišje iz titana in nov akcijski gumb, zaradi katerih je telefon svež in drugačen v primerjavi z iPhonom 14 Pro. Če pa uporabljate napravo, ki je stara nekaj let, boste verjetno ugotovili, da so daljša življenjska doba baterije in izboljšave zmogljivosti glavni dejavniki vaše odločitve za nadgradnjo.

Oglejte si spodnje primerjave, da se odločite, ali je pravi čas za nadgradnjo na iPhone 15 Pro.

iPhone 15 Pro vs. iPhone 14 Pro

IPhone 15 Pro prinaša številne izboljšave v primerjavi z iPhone 14 Pro, vključno z lažjo zgradbo iz titana, akcijskim gumbom za programiranje bližnjic, vrati USB-C za univerzalno polnjenje in kamero, ki lahko privzeto zajema fotografije s 24 megapiksli. Apple prav tako trdi, da lahko novi procesor A17 Pro poganja igre na ravni konzole.

Kot velja za prejšnje modele Pro, iPhone 15 Pro vključuje tudi nekaj dodatkov za mobilne fotografe in filmske ustvarjalce. Videografi bodo na primer morda cenili možnost snemanja v zapisu dnevnika, ki omogoča lažje ujemanje posnetkov iz drugih naprav za projekte, posnete z več kot eno kamero. IPhone 15 Pro Max ima tudi 5-kratni telefoto zoom, ki mu omogoča zajemanje bližjih posnetkov kot 3-kratna možnost na iPhone 14 Pro.

Ker ima iPhone 15 Pro Applov ultra širokopasovni čip druge generacije, lahko uporabite svoj iPhone za lažje določanje lokacije drugega uporabnika v aplikaciji Find My. Toda ta funkcija deluje samo pri drugih lastnikih iPhona 15, saj zahteva novo Applovo strojno opremo. Ultra širokopasovna povezava je tehnologija za zaznavanje bližine, ki jo najdemo v iPhonu 11 in novejših, ki olajša prenos datotek AirDrop na druge naprave in uporabo telefona kot digitalnega avtomobilskega ključa.

Večina teh sprememb dodatno loči iPhone 15 Pro od običajnega iPhone 15 in naredi Applov vrhunski telefon privlačnejšo možnost za tiste, ki želijo hitrejše delovanje in zmogljivejšo kamero. Kljub temu vam ni treba nujno nadgraditi, če že imate iPhone 14 Pro.

Čeprav so ta orodja koristna, so nišna in morda ne bodo toliko vplivala na dnevno izkušnjo, še posebej, če telefona ne uporabljate za filmske projekte. Čeprav je gumb za dejanja uporaben, je v svoji trenutni obliki tudi nekoliko omejujoč, saj lahko sproži samo eno funkcijo naenkrat. Kot je omenjeno v CNET-ovi recenziji iPhone 15 Pro, obstaja možnost, da gumb Action v prihodnosti prinese več k izkušnji iPhona, zlasti če Apple omogoči programiranje več vrst bližnjic.

A17 Pro je še en primer nove funkcije, ki bo sčasoma verjetno postala bolj privlačna, saj bo zanjo optimiziranih več iger. Različice za konzole Resident Evil Village, Resident Evil 4 Remake, Death Stranding in Assassin’s Creed Mirage bodo na voljo za iPhone 15 Pro in vidim, da bo iPhone 15 Pro postal bolj privlačen za igralce, ko bo podpiral več kot nekaj naslovov.

Bistvo: Ne nadgradite še na iPhone 15 Pro. Zmogljivost in življenjska doba baterije sta verjetno še vedno dobri, kar pomeni, da je v vašem telefonu še veliko časa. Nekatere najbolj vznemirljive nove funkcije iPhona 15 Pro, kot sta procesor A17 Pro in gumb Action, bodo sčasoma verjetno boljše, kar pomeni, da je v redu počakati na naslednji model ali celo tistega, ki sledi. Razen če iPhone 15 Pro v bistvu lahko dobite brezplačno prek zamenjave, se splača počakati.

iPhone 15 Pro vs. iPhone 13 Pro

IPhone 13 Pro je star samo 2 leti, kar pomeni, da verjetno še vedno deluje brezhibno in da je življenjska doba baterije dovolj dolga, da boste brez skrbi preživeli dan. Ker ima razmeroma nov fotoaparat in procesor, bodo fotografije, posnete s tem telefonom, videti dovolj ostre in barvite, da jih lahko objavite na svojem Instagram viru, delite s prijatelji in celo natisnete majhne kopije, da jih obesite na steno.

IPhone 15 Pro ni nujna nadgradnja za lastnike iPhone 13 Pro, vendar je na voljo veliko novih funkcij za tiste, ki se odločijo za skok. IPhone 15 Pro boste lahko polnili z istim kablom, ki ga verjetno uporabljate za druge izdelke, ki niso Applovi, saj ima USB-C. Kamera ima tipalo z višjo ločljivostjo, kar pomeni, da lahko zajamete več podrobnosti pri 48 ali 24 milijonih slikovnih pik v primerjavi s senzorjem z 12 milijoni slikovnih pik na iPhonu 13 Pro. Seveda sta tu še nova zasnova iz titana in akcijski gumb.

Vendar ne pozabite, da dobite tudi vse, kar je priloženo lanskemu iPhone 14 Pro, kot sta Dynamic Island in vedno na zaslonu. Skupaj bi lahko te spremembe skupaj z gumbom za dejanje olajšale večopravilnost brez skakanja med aplikacijami. Dobili boste tudi zaznavanje prometne nesreče in možnost stika s službami za nujno pomoč prek satelita, če ste na oddaljenem območju, saj sta obe funkciji prispeli na lanski iPhone 14 Pro.

Bistvo: iPhone 15 Pro ni nadgradnja, ki bi jo potrebovali, vendar bi jo morda želeli dobiti od iPhone 13 Pro. Applov 2 leti star iPhone ima še veliko prednosti, zato še ne nadgradite, če ste z njim še vedno zadovoljni. Če pa se boste zapravili za iPhone 15 Pro, se vam bo zdel več kot le osvežena različica vašega trenutnega telefona. Ne pozabite preveriti, ali ste upravičeni do popusta pri zamenjavi.

iPhone 15 Pro vs. iPhone 12 Pro

IPhone 12 Pro je zelo podoben iPhoneu 13 Pro, zato velja isti splošni nasvet. Vendar pa obstajajo močnejši razlogi za nadgradnjo, saj je procesor iPhone 12 Pro starejši, kar pomeni, da se morda začenja upočasnjevati.

Tudi življenjska doba baterije se bo verjetno dramatično povečala, saj je iPhone 12 Pro zdaj star 3 leta. Ena največjih sprememb iPhone 13 Pro je bila daljša življenjska doba baterije, Apple pa je od takrat poskrbel za nadaljnje izboljšave. V primerjavi z ocenjenimi 17 urami predvajanja videa za iPhone 12 Pro naj bi iPhone 15 Pro dobil 23 ur.

Zaslon je na Applovem novem telefonu svetlejši, kar pomeni, da ga boste verjetno lažje videli zunaj pri močni sončni svetlobi. IPhone 12 Pro prav tako nima ProMotion, ki je Applova blagovna znamka za zaslone, ki lahko povečajo njihovo hitrost osveževanja, zaradi česar bi moralo biti drsenje na iPhone 15 Pro bolj gladko.

Apple je dodal tudi nekaj novih fotografskih funkcij med generacijami, kot sta makro način in fotografski slogi, ki vam omogočajo prilagoditev določenega videza, kako naj fotoaparat zajema fotografije. Na voljo je tudi kinematografski način za zajemanje posnetkov s plitvo globinsko ostrino.

Toda to je le nekaj vidikov, ki ločujejo iPhone 12 Pro od iPhone 13 Pro. Ne pozabite, dobite tudi vse ostalo, kar je Apple dodal v preteklih letih, od gumba za akcijo do dinamičnega otoka, lažjo konstrukcijo iz titana, zaznavanje prometnih nesreč in SOS v sili prek satelita.

Bistvo: iPhone 15 Pro je vredna nadgradnja, ki prihaja iz iPhone 12 Pro, vendar bi jo morali nadgraditi le, če začenjate čutiti, da se zmogljivost in življenjska doba baterije upočasnjujeta.

Povzeto po CNET

Vnesite iskano in pritisnite Enter

Košarica