Kako do ustreznega pametnega telefona?
Kako Do Ustreznega Pametnega Telefona

Kako do ustreznega pametnega telefona?

Pametni telefoni so prodrli v skoraj vsak trenutek našega tehnološko napolnjenega življenja. Vse več ljudi kupuje pametne telefone, povečuje pa se tudi število možnosti. Izbira pametnega telefona s tako velikega seznama možnosti bi lahko bila zmedena, zato smo pripravili vodnik, ki vam pomaga izbrati najboljši pametni telefon za vaše potrebe.

Kaj upoštevati pred nakupom pametnega telefona?

Kako Do Ustreznega Pametnega Telefona1

Zmogljivost pametnega telefona: PROCESOR IN RAM

Procesor vašega pametnega telefona, znan tudi kot nabor čipov ali SoC, je komponenta, ki je odgovorna za skoraj vse, kar deluje na vašem pametnem telefonu. To so v bistvu možgani sistema, večina teh procesorjev pa je opremljena tudi z umetno inteligenco, zaradi katere je vaš pametni telefon tako “pameten”. Zmogljiv procesor ne omogoča samo nemotenega delovanja vaše naprave, ampak je sposoben tudi izboljšati druge dejavnike. En primer je obdelava slik. Telefoni Samsung so na primer na voljo v dveh različicah – ena ima nabor čipov Snapdragon (najnovejši je Snapdragon 865+).

V nasprotju s tem drugi uporablja Samsungov hišni procesor Exynos (najnovejši je Exynos 990). Nekateri recenzenti so izrecno navedli, da obstaja oprijemljiva razlika ne le v procesorski moči obeh različic, saj je Snapdragon veliko hitrejši, ampak tudi v sposobnostih obdelave slik. Ko izbirate svoj pametni telefon, je pomembno vedeti, s katerim procesorjem se razumete, saj je zmogljivost neposredno povezana z njim. Med priljubljene spadajo Snapdragon, Apple A13 Bionic, Exynos 990 in Kirin 990. Apple procesorji so znani po svoji surovi računalniški moči, procesorji Snapdragon pa so najbližji ekvivalent na področju Android. Imate tudi procesorje z nižjo močjo za naprave srednjega razreda in nizke cene, kot so Snapdragon 730 in 730G, Snapdragon 675, MediaTek Helio G90T in G85 in še več, ki jih običajno najdemo v pametnih telefonih z nižjimi cenami. Če imate omejen proračun in vas ne moti žrtvovati nekaj moči, da bi prihranili denar, razmislite o nakupu telefonov z enim od teh procesorjev, saj precej znižajo stroške.

Sistemski pomnilnik RAM pametni telefoni uporabljajo za shranjevanje podatkov, ki jih uporabljajo aktivne aplikacije. Del RAM-a vašega pametnega telefona vedno porabi operacijski sistem, da lahko deluje. Ne bomo se spuščali v bistvo uporabe RAM-a v telefonu, saj vključuje razlago izrazov, kot je prostor jedra, ki bo na koncu v tem članku zavzel veliko prostora. Če imate dovolj RAM-a, lahko v ozadju izvajate večje število aplikacij, kar bistveno vpliva na vašo izkušnjo večopravilnosti. Vendar pa nekateri pametni telefoni podirajo vse ovire in v svoje pametne telefone namestijo ogromnih 12-16 GB RAM-a. Za pametne telefone je to vsekakor preveč, še posebej, če ne nameravate preklapljati med 10-20 aplikacijami hkrati. Če ste lahek uporabnik pametnega telefona, torej nekdo, ki svoj telefon uporablja samo za klice, besedilna sporočila, WhatsApp in lahkotno brskanje, se lahko zlahka izognete s 3-4 GB RAM-a. Za izkušene uporabnike je nekaj okrog 6-8 GB povsem v redu.

Kako Do Ustreznega Pametnega Telefona2

Izbira operacijskega sistema (OS)

Ta je omejena na dve možnosti – Android ali iOS. Izbira je pravzaprav bolj zapletena, kot si predstavljate, saj imata oba operacijska sistema precejšen seznam prednosti in slabosti. Če ste nekdo, ki se rad poigrava s svojo napravo in jo prilagaja po svoji volji, ste primerni za sistem Android. Če vam je všeč preprost, zmogljiv operacijski sistem, ki prejema stalne posodobitve programske opreme in je podprt daljše obdobje, ste naklonjeni sistemu iOS. Kljub temu je tudi Android skoraj tako zmogljiv, vendar ne tako preprost, čeprav je trenutna različica Androida postala veliko enostavnejša za uporabo kot v času Gingerbread-a. Vedite le, da je iOS kot OS v nekaterih primerih precej omejujoč. Na primer, ne morete stran nalagati aplikacij iz interneta, če niso na voljo v App Store, način razdeljenega zaslona še vedno ni pri iPhonih (samo iPadih), ne morete prilagoditi domačega zaslona (čeprav iOS 14 lahko vključuje pripomočke) in zagotovo ne morete uporabiti zaganjalnika za popolno spremembo videza telefona. Vendar pa ima iOS tudi številne prednosti, kot so iMessage, FaceTime, redne posodobitve programske opreme in največja od vsega, minimalna bloatware (napihnjena programska oprema) in brez adware (oglasna programska oprema)! Gledamo vas, Xiaomi!

Preferenčni uporabniški vmesnik

Upoštevati morate tudi, da imajo številni pametni telefoni lastno preobleko ali uporabniški vmesnik, ki je nameščen na Androidu. OnePlus ima OxygenOS, čisto preobleko, ki je precej blizu standardnemu Androidu, Samsung ima One UI 2, ki se je iz svojih dni TouchWiz drastično izboljšal, MIUI na telefonih Xiaomi je sicer festival oglasov, vendar je dobro optimiziran, ColorOS na pametnih telefonih Oppo in Realme močno navdihuje iOS. Ne pozabite preizkusiti uporabniškega vmesnika, preden kupite napravo, da preverite, ali deluje za vas.

Dober zaslon

Zdi se, da se velikosti zaslona pametnega telefona nenehno povečujejo in nenehno premikajo mejo tega, kar bi pričakovali, da bo velikost zaslona pametnega telefona. Dosegli so področje ‘phabletov’ (phone+tablet) z zasloni, ki segajo celo do 6,9-palcev! Vendar v dobi, ko se vsebine vse pogosteje porabljajo na naših žepnih napravah (težko jih zdaj tako imenujemo), to morda ni slabo. Predlagamo vse nad 5,7 palca, da se lahko resnično potopite v igre in medije. Kar zadeva vrste zaslonov, imate LCD in AMOLED zaslone. Zasloni AMOLED imajo različice, kot sta OLED ali Super AMOLED (v primeru Samsunga) in imajo boljši kontrast in temnejše črne barve. Pomagajo tudi pri varčevanju z baterijo, saj izklopijo vse črne slikovne pike na telefonu, da prikažejo “pravo črno”. Nato imate tudi različne ločljivosti, kot so Full HD, Full HD+ Quad HD. Čeprav QHD zagotavlja jasnejše slike, razlika med FHD in QHD ni preveč moteča, zlasti za neizurjeno oko. Preverite tudi zaščito zaslona na vaši napravi. Gorilla 5 in 6 se običajno uporabljata v pametnih telefonih trenutne generacije in zagotavljata razumno zaščito za vaše steklene sendviče.

Kako Do Ustreznega Pametnega Telefona3

Prava količina shranjevanja

Trenutni standard je 64 GB pri modelih nižjega cenovnega razreda in od 128 GB do 512 GB pri vodilnih. Z aplikacijami in tehnologijami za hitro skupno rabo skoraj vsi uvozimo vsak GB podatkov iz prejšnjih telefonov v nove. Zato je potrebno ustrezno shranjevanje. Priporočamo, da ne spustite pod 128 GB, saj vam bo to dalo dovolj prostora za dihanje, da ohranite svoje podatke in prenesete aplikacije, ki vam bodo všeč. Prav tako bodite pozorni na telefone z razširljivim pomnilnikom.

Življenje baterije, ki ustreza vašim dnevnim potrebam

Zlati standard življenjske dobe baterije v vodilnih pametnih telefonih je 6+ ur prikaza zaslona. Vse, kar ima večjo zmogljivost, lahko večinoma omogoči celo težkim uporabnikom, da se preklopijo. Vodilni telefoni, pa tudi nekateri telefoni srednjega razreda, lahko dosežejo tudi 8-10 ur zaslona, ​​kar je briljantno. Cilj je dobiti telefon, ki zmore vsaj en cel dan intenzivne uporabe. Zato preverite teste baterije na spletu, preden kupite napravo. Prav tako poskusite raziskati, ali ima telefon, ki ga nameravate kupiti, dostojen način varčevanja z energijo.

Kakovost kamer, ki upraviči ceno

Od leta 2020 je večje število kamer običajno in telefoni z eno zadnjo kamero so zdaj izjemno redki. Običajno dobite primarni objektiv, ki ima največje število MP, portretni objektiv in širokokotni strelec. Poleg tega imate tudi nekaj dodatkov, ki jih dodajajo nekateri proizvajalci, kot so senzor ToF (Time of Flight), makro leča in leča barvnega filtra. V Priporočam.si smo ljubitelji širokokotnih leč zaradi velikosti slik, ki jih lahko zdaj posnamete s telefoni. Zajemanje obsežnih prizorov ni več problem! Portretni objektiv, če je dobro narejen, lahko ustvari tudi spektakularne posnetke. Če pa ta trend preprosto ni za vas in vas vse večje število kamer razjezi, bi bilo najbolje, da kupite starejše telefone z enim primarnim objektivom ali novejše, kot je iPhone SE 2020. Prav tako se ne odpravite na lov na MP, večje število megapikslov ne pomeni vedno boljših slik, saj je velikost senzorja veliko bolj pomembna za ustvarjanje dobrih fotografij. Pametni telefoni uporabljajo tudi združevanje slikovnih pik, ki v bistvu spremeni štiri ali več slikovnih pik v eno veliko slikovno piko, kar dodaja jasnost in podrobnosti sliki. Prav tako se za zdaj poskusite odmakniti od senzorjev 108 MP, saj so trenutno precej grobi po robovih, ki jih pestijo težave z obrobami slike in samodejnim ostrenjem.

Kako Do Ustreznega Pametnega Telefona4

Razne stvari, ki jih je potrebno upoštevati:

  • Brezžično polnjenje
  • Senzor prstnih odtisov v primerjavi z različico Face Unlock
  • Dual sim
  • Stereo zvočniki
  • NFC
  • Dvopasovni Wi-Fi

Česa ne upoštevati:

Zložljiv dizajn

Medtem ko je zasnova preprosto prezgodnja, da bi bila povsem nova. Naša sodba? Z nakupom zložljivih telefonov odložite nekaj let.

5G pametni telefoni

V državi, kot so ZDA, ki počasi, a zanesljivo doživlja široko integracijo 5G (nizkopasovni ali mmWave), seveda izberite telefone 5G, ki so odporni na prihodnost. Vendar pa je integracija 5G v Sloveniji še daleč, do ustreznega uvajanja pa še leta. Torej ni smiselno plačevati več za nakup telefona 5G.

Vnesite iskano in pritisnite Enter

Košarica