Najboljše platforme za pretočne vsebine: kdo je vreden vašega denarja?

Najboljše platforme za pretočne vsebine: kdo je vreden vašega denarja?

Večno vprašanje: katera storitev pretočnih vsebin oziroma VOD (Video On Demand) se mi najbolj splača? V Sloveniji imamo od tujih ponudnikov pretočnih vsebin na voljo Netflix, Amazon Prime Video, HBO GO, Apple TV+ in Pickbox NOW. Najprej si poglejmo, kako se med seboj primerjajo, kaj so njihove slabosti in prednosti ter predvsem, za koliko evrov na mesec nas bodo “oskubili”!

Netflix

“Dedek” pretočnih storitev, Netflix, ostaja pri samem vrhu digitalnih naročnin na video vsebine, serije in filme. To mu uspeva z odlično originalno vsebino in z odkupom pravic za izjemno priljubljene serije, kot je na primer serija Prijatelji (Friends). Zdaj, ko naj bi tudi ta zapustila platformo in se preselila na HBO Max, bo Netflix najverjetneje podvojil lastno produkcijo in še naprej iskal priložnosti za licenciranje tujih resničnostih šovov, kot sta The Great British Bake Off in Terrace House. Na vidiku je tudi četrta sezona priljubljene serije Stranger Things in prav tako četrta sezona serije The Crown.

PREDNOSTI

 • odlična izbira tako serij, kot tudi filmov
 • optimiziran uporabniški vmesnik z ločenim profilom za otroke
 • dober sistem predlaganja primernih vsebin

SLABOSTI

 • dražji od drugih ponudnikov pretočnih vsebin (predvsem glede vsebin, ki so na voljo v Sloveniji)
 • filme in serije relativno hitro umikajo

NAROČNINA

Osnovna (uporaba na enem zaslonu, v standarni ločljivosti, prenos videov na en telefon ali eno tablico) – 7,99 €
Standardna (uporaba na dveh zaslonih hkrati, na voljo je ločljivost Full HD (1080p), prenos videov na dva telefona ali tablici) – 9,99 €
Premium (uporaba na štirih zaslonih hkrati, na voljo sta ločljivosti Full HD in Ultra HD (4K), prenos videov na štiri telefone ali tablice) – 11,99 €

Amazon Prime Video

Vsi, ki že kupujete na Amazonu, se boste strinjali, da je Amazon Prime nekaj odličnega in edino logičnega, če radi kupujete na spletu! Za 7,99 evrov na mesec boste namreč poleg številnih ugodnosti pri šopingu, dobili tudi neomejen dostop do Amazon Musica in do Amazon Prime Videa. Slednji ima resnično širok nabor filmov, serij in originalnih ter večkrat nagrajenih serij. In po vsej verjetnosti boste nekaj, česar na Neflixu ne boste našli, našli nekje “skrito” prav na Amazon Prime Videu! Ta platforma pa bo postala samo še bolj aktualna, ko bodo na njej končno zagnali novo serijo Gospodar prstanov, ki nas bo popeljala v zgodnja leta kralja Aragorna.

PREDNOSTI

 • zelo široka izbira serij in filmov
 • v ceno so vključene tudi druge ugodnosti na naročnino Amazon Prime (Amazon Music, Amazon Reading, hitro pošiljanje izdelkov, posebne dnevne ponudbe za naročnike, itd.)
 • odlične nagrajene originalne serije
 • veliko nostalgičnih serij (Varuška, Prijatelji, Zločinski um, Skrivnostni otok, Zdravnikova vest, Beg iz zapora, Buffy – Izganjalka vampirjev, itd.)

SLABOSTI

 • á la carte vsebino je potrebno plačati, torej si jo izposoditi ali kupiti

NAROČNINA

Naročnina na Amazon Prime vključuje Amazon Prime Video, Amazon Music, Amazon Reading* in številne ugodnosti pri spletnem nakupovanju na Amazonu – 7,99 € (na voljo je 30-dnevna brezplačna preizkusna različica)
*ponudba se razlikuje glede na državo

Apple TV+

Ena novejših platform za pretočne vsebine je tudi tista z najmanjšo knjižnico. Moramo pa priznati, da se Apple TV+ resnično osredotoča na kakovostne oddaje z zvenečimi imeni in le na lastno produkcijo. Jennifer Aniston (The Morning Show), Aaron Paul (Truth Be Told) in Hailee Steinfeld (Dickinson) so del uvodne salve giganta iz Silicijeve doline, pridružili so se tudi vizionarji, ko sta J. J. Abrams in M. Night Shyamalan. Toda v primerjavi s svojo konkurenco, se Apple težko bori za enako mero pozornosti. Na natrpanem trgu ponudnikov mu je nekako usojeno, da se izgubi v ozadju, saj njegova konkurenca, roko na srce, ponuja več privlačnih vsebin.

PREDNOSTI

 • lastna kakovostna produkcija
 • ob nakupu Applovega izdelka dobimo eno leto brezplačne naročnine na storitev

SLABOSTI

 •  trenutno je za slovenski trg na voljo manj kot 30 serij in filmov

NAROČNINA

Naročnina na Apple TV+ – 4,99 € (7-dnevni brezplačni preizkus, z nakupom novega iPhona, iPada, iPoda touch, Maca ali Apple TV-ja je enoletna naročnina gratis)

HBO GO

Na HBO GO boste brez dvoma našli odlično vsebino. In ne, njihova knjižnica ni omejena le na Igro prestolov, ampak boste tam našli tudi serije, kot so Westworld, Nikar tako živahno (Curb Your Enthusiams), Podpredsednica (Veep) in fenomenalno Ubij Eve (Killing Eve). Vsi tisti, ki ste radi na tekočem z dogodki po svetu, se boste lahko pozabavali ob oddaji Prejšnji teden: Nocoj z Johnom Oliverjem. Ima pa ta platforma nekoliko večjo občutljivost za pretočnost, kar pomeni, da kakovost videa hitreje trpi.

PREDNOSTI

 • odlične nagrajene serije in filmi
 • slovenski podnapisi

SLABOSTI

 • vsebina se lahko hitro spreminja oziroma umakne
 • ni možnosti prenosa za gledanje brez povezave

NAROČNINA

Naročnina na HBO GO – 5,99 € (7-dnevni brezplačni preizkus)

Pickbox NOW

Pickbox NOW svoje vsebine ponuja vsem državam bivše Jugoslavije. Tudi pri njih boste našli več tisoč ur premier, uspešnih serij in filmskih klasik. Svoj uporabniški račun si lahko delite z več osebami, vsebino pa si lahko ogledate na večih napravah hkrati. Novi naslovi prihajajo na platformo vsak mesec, kjer ostanejo za določeno časovno obdobje, nato pa jih umaknejo.

PREDNOSTI

 • vse serije in filmi so prevedeni v slovenščino

SLABOSTI

 • vsebine po enem mesecu izginejo

NAROČNINA

Sodelavski paket (2 napravi hkrati) – 5,00 €/mesec
Prijateljski paket (2 napravi hkrati) – 25 €/pol leta
Družinski paket (3 naprave hkrati) – 48 €/leto

Če potegnemo črto: kdo si po našem mnenju zasluži vaš denar? Z Netflixom je res težko tekmovati, a če smo iskreni, nas Netflix pri ceni nekoliko vleče za nos. Zakaj? Na drugi strani luže imajo namreč za 50 odstotkov več vsebin enako mesečno naročnino, kar se ne zdi ravno pravično. Še največ za svoj denar ponuja Amazon Prime Video, saj poleg ogromne video knjižnice s filmi in serijami prejmemo še številne popuste pri spletnem nakupovanju, deležni smo posebnih dnevnih ponudb (Lightning Deals) in povabljeni na največji spletni šoping praznik na svetu, na Amazon Prime Day. In zato je članstvo oziroma naročnina na Amazon Prime Video ena redkih, ki se zares splača.

Povzeto po City Magazine

Vnesite iskano in pritisnite Enter

Košarica