Pregled robotskega sesalnika Xiaomi Viomi S9
Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog

Pregled robotskega sesalnika Xiaomi Viomi S9

Viomi tokrat navdušuje z novim modelom Xiaomi Viomi S9, ki poleg trenutno najvišje sesalne moči na trgu in najnaprednejših tehnologij vključuje tudi samočistilno polnilno postajo, ki uporabniško izkušnjo dvigne na še višjo raven. Je neposredna konkurenca iRobotu S9+, vendar z načinom mokrega čiščenja in za 2x nižjo ceno.

Nedolgo nazaj je pod okrilje Xiaomija prišel najnovejši, najnaprednejši in najzmogljivejši model, ki v sodelovanju z Viomi prinaša majhno revolucijo v ponudbo robotskih sesalnikov Xiaomi Viomi, saj je to prvi model, ki vključuje napredno samo-čistilna postaja. Xiaomi ni novinec na področju robotskih sesalnikov, saj je za njim že kar nekaj izjemno uspešnih modelov, nekateri so že izredno prispevali k razvoju najnovejših tehnologij robotskih sesalnikov. Tako lahko po zaslugi Xiaomi in njihovih izjemno konkurenčnih cen govorimo o najboljših robotskih sesalnikih na trgu. Xiaomi pa vsega ne počne sam, saj radi sodelujejo pri tehnologiji, oblikovanju in izdelavi robotskih sesalnikov.

Vsebina paketa

Prvi vtis je bil odličen. Klasična kartonska embalaža je zamenjana z elegantno belo, grafično opremljeno škatlo, ki se zdi bolj premium, čeprav embalaža ni tako prijazna do okolja.
Poleg robotskega sesalnika paket vključuje tudi samočistilno polnilno postajo z EU vtičem, 2x stransko krtačo, vse v enem zabojniku za suho in mokro čiščenje, klasično krpo za mokro čiščenje, 10 krp za enkratno uporabo, 3 avtomatske postajne vrečke in navodila v slovenščini.

Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 01 01 Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 01 03 Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 01 02

Strojna oprema (specifikacije)

 • Moč sesanja: 2700 Pa
 • Močan in učinkovit 18k/min NIDEC Japan brezkrtačni motor
 • Li-ion baterija 5.200 mAh (Samsung)
 • 950W samočistilna postaja
 • LED zaslon na postaji
 • nadgrajen senzor LDS 2.0 in algoritem SLAM
 • Vrečka za prah: 3l
 • Posoda za vodo: 250 ml
 • Vse v enem vsebniku: 275 ml + 250 ml
 • Vgrajenih 24 senzorjev za optimalno čiščenje
 • Avtomatsko nastavljiva ščetka po višini
 • Čas polnjenja: 180-240min
 • Največja čistilna površina: do 320 m2
 • Samodejno polnjenje in čiščenje
 • MEWP elektronski sistem za večstopenjski nadzor nad mokrim čiščenjem
 • Nadgrajen vzorec čiščenja “S” in “Y”.
 • Japonska KOSEN-NBR veliki gumbi
 • Največja višina ovir, ki jih lahko premaga
 • Nova, posodobljena aplikacija za iOS/Android
 • Upravljanje do 5 zemljevidov in 7 urnikov čiščenja
 • Dimenzije in teža robota: 35 x 35 x 9,8 cm / 3,8 kg
 • Dimenzije in teža postaje: 35 x 25 x 19 cm / 4 kg

Prenos in povezava z aplikacijo

Podobno kot večina robotskih sesalnikov Xiaomi je tudi Viomi S9 dokaj hitro pripravljen za polno delovanje, vse kar morate storiti je, da namestite spodnjo krtačo (enostavna za namestitev) in odstranite dva zaščitna elementa na strani sesalnika. Zadnji korak je namestitev aplikacije “Xiaomi Mi Home” na mobilno napravo in priključitev robotskega sesalnika na napravo. Postopek je enostaven in traja le nekaj minut.

Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 02 01V Google Play ali Apple Store poiščite aplikacijo Xiaomi Mi Home, jo namestite, registrirajte in se prijavite. V aplikaciji lahko najdete znak +, ki se nahaja desno od vaše ID številke. S pritiskom nanjo boste dodali novo napravo. Pomaknite se navzdol do robotskih sesalnikov in izberite model Viomi S9, nato sledite navodilom v aplikaciji. Hkrati pritisnite oba gumba na sesalniku in se tako začnite povezovati z aplikacijo preko domačega WiFi omrežja. Ko začnejo utripati lučke na sesalniku, potrdite delovanje v aplikaciji, počakajte, da aplikacija najde in prepozna sesalnik in nam ponudi seznam WiFi povezav, iz katerih izberemo svoje WiFi omrežje, na katerega je telefon povezan. Potrdite polje, da se strinjate s pogoji in storitvijo, in počakajte, da se aplikacija in sesalnik uspešno povežeta.

Najpogostejše težave so naslednje. Potrebujemo omrežje 2,4G WiFi, na 5G Wifi povezava ne bo mogoča. Ime in geslo omrežij WiFi ne smeta vsebovati posebnih znakov, temveč le črke in številke ter ne sme biti predolga. Telefon, sesalnik in usmerjevalnik/modem naj bodo dovolj blizu za dober signal med njimi.

Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 02 02 Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 02 03 Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 02 04 Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 02 05 Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 02 06

Oblikovanje

Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 03 01
Glavna novost Viomi S9 v primerjavi z drugimi modeli Viomi je samočistilna polnilna postaja. Vse deluje zelo elegantno in lepo. Slaba stran je prostor, ki ga bo samočistilna postaja potrebovala v primerjavi s klasičnimi polnilnimi postajami, dobra stran pa je avtomatsko praznjenje koša za smeti, kjer se bo v vreči za smeti počasi nabralo do 3l smeti, kar moramo čist. V povprečju bo 3l vreča zadostovala za mesec ali dva uporabe, odvisno od velikosti vašega prostora, pogostosti čiščenja in količine smeti.

Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 03 02

 

Za razliko od predhodnika V3, ki je bil na voljo le v črni barvi, je bil model Viomi S9 izdan v dveh različicah, v črni ali belo-zlati kombinaciji, ki še posebej poudarja premium videz naprave. Zasnova robotskega sesalnika ni revolucionarna, ampak sledi oblikovalskim trendom in je do neke mere precej podoben vsem najnovejšim konkurenčnim modelom.

Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 03 03

 

Viomi V3 je bil že veliko bolj elegantno oblikovan robotski sesalnik, medtem ko se novi model S9 počuti še bolj premium s finimi, čistimi linijami in res kakovostnimi materiali. Funkcionalno je zgornji del sesalnika še vedno precej minimalistično oblikovan, na vrhu sesalnika je klasični vrtljivi laserski radar za 360° in tokrat dva manjša okrogla gumba, preko katerih se sesalnik vklopi/izklopi oziroma pošlje na čist.

Podobno kot pri predhodniku je na bokih nekaj vgrajenih senzorjev, velik ventilator in odbijač, ki se včasih rahlo in mehko dotika ovir.

Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 03 04

 

Prva večja sprememba dizajna v primerjavi s prejšnjimi modeli je samočistilni sistem in na novo zasnovan sistem omočenja. Tokrat rezervoar za vodo ni nameščen in dostopen pod pokrovom sesalnika na zgornji strani, ampak je dostop do rezervoarja za vodo z zadnje strani sesalnika, kjer je nameščen kombinirani zabojnik za vodo in smeti. Smeti (kemijsko čiščenje) so v domeni samočistilne postaje, ki po vsakem čiščenju temeljito izprazni koš.

Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 03 05

 

Na spodnji strani sesalnika se ni veliko spremenilo, kjer najdemo vgrajena velika stranska kolesa in majhno sprednje vrtljivo kolo za premikanje po prostoru. Na robovih je prostor za stransko krtačo, ki jo vgradimo sami. Na sredini je vidna velika glavna krtača, ki poskrbi za učinkovito čiščenje različnih površin.

 

Polnilna postaja s funkcijo samočiščenja

Revolucija v liniji robotskih sesalnikov Viomi je že omenjena polnilna postaja, ki samodejno izprazni posodo za smeti, ko se sesalnik vrne. Ideja ni nova, implementirana je že v več modelih, prednost tovrstnega sistema pa je popolna čistoča, saj čiščenje poteka v zaprtem sistemu in nimamo dela s prahom in umazanijo, kot pri klasični robotski sesalniki. Seveda ima tovrstna tehnologija tudi slabo stran. 3L vrečke, ki jih je treba zamenjati enkrat na mesec ali dva (podobno kot klasični električni sesalniki) stanejo približno 3€ vsaka oziroma nekje 20€ na leto, kar ni veliko, a vseeno omembe.

Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 04 01Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 04 02Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 04 03

Kako deluje v praksi?

V postajo je nameščena 3L vreča za smeti, ki bo zadostovala za 1-2 meseca čiščenja. Ko se robotski sesalnik vrne na postajo, se bo čiščenje posode začelo samodejno in traja približno 15 sekund. Postaja ima vgrajen 950W motor, ki pod visokim vakuumom res dokaj temeljito in učinkovito izprazni koš za smeti. Ko je treba 3L vrečko zamenjati, preprosto zaprite odprtino, odstranite vrečko in namestite novo.

LCD zaslon polnilne postaje

Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 04 04Polnilna in samočistilna postaja ima tudi vgrajen LCD zaslon, ki ga je res težko videti, še posebej pri močni svetlobi. Zaslon nam prikaže stanje v treh vrsticah z jasno grafiko in besedilom:

Stanje baterije

 • Bag status (potreba po menjavi)
 • Aktivna samočistilna funkcija

 

Samočistilna postaja bo zelo primerna tudi za alergike in pljučne bolnike, ki pogosto doživljajo dodatne nevšečnosti s prahom, saj je sistem praznjenja tako koša za smeti v robotskem sesalniku kot 3L vrečke popolnoma zaprt sistem.

Moč sesanja

Kot pri vseh sesalnikih je tudi pri robotskih sesalnikih ena najpomembnejših lastnosti sesalna moč. Področje, kjer je novi Viomi S9 dosegel nekaj napredka. Sesalna moč se je dvignila z 2100Pa pri modelu V2 Pro, na 2600Pa pri modelu V3 in zdaj na 2700Pa pri modelu S9, zaradi česar je Viomi S9 eden najmočnejših modelov na trgu.

Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 05 01V praksi to ne pomeni, da bo sesalnik vedno opazno boljši od predhodnika, saj je za čiščenje gladkih površin dovolj dobrih 2.000Pa, kjer je razlika opazna v manj gladkih ali reliefnih površinah in vogalih, kjer je sesalnik čistilec se težko približa.

Za primerjavo, najnovejša modela Roborock S6 in S5 Max imata “le” 2000Pa sesalne moči, kar je še vedno precej impresivno, saj so v praksi izjemno učinkoviti, medtem ko ima najdražji in najzmogljivejši iRobot Roomba S9+ za 1100€ 2500Pa sesalne moči. Viaomi S9 pa bo zaradi nekoliko večje sesalne moči v določenih primerih/situacijah še učinkovitejši pri čiščenju.

Baterija

Za nekatere je precej pomembna tudi zmogljivost baterije, sploh če imate veliko hišo ali stanovanje, če je treba stanovanje najprej posesati, nato pa mokro očistiti, če želimo večjo učinkovitost čiščenja in tako naprej.

Viomi S9 ima najmočnejšo baterijo na trgu s kapaciteto 5.200 mAh. Sicer pa se za primerjavo baterija 3200 mAh (povprečje za današnje robotske sesalnike) v praksi izkaže za povsem primerno za povprečno veliko stanovanje, saj lahko v enem kosu pri maksimalni sesalni moči počisti do 70m2 (35m2 neto), medtem ko Viomi S9 s 5.200 mAh baterijo lahko očisti do 130 m2 (70 m2 neto) površin z največjo sesalno močjo in do 300 m2 z nižjo sesalno močjo.

Sistem filtracije

Druga pomembna lastnost vseh vrst sesalnikov je sistem filtracije, saj so HEPA filtri veliko bolj učinkoviti pri filtriranju drobnih delcev, kar vpliva na kvaliteto življenja vseh, predvsem pa alergikov.

Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 07 01Novi Viomi S9 nadaljuje tradicijo modelov Viomi na tem področju, saj vsebuje pralni HEPA filter, ki ga je imel vsak prejšnji model. Na voljo imamo tudi 3-slojni HEPA filter, ki dosega res visoko učinkovitost filtracije. Viomi S9 gre na tem področju še korak dlje, saj dodaja dodatno peno in mrežico za še učinkovitejšo filtracijo.

Sicer pa klasični HEPA filtri zajamejo do 99,9 % mikro prahu, kar zmanjša tudi možnost alergijskih bolezni. V praksi filter zdrži kar nekaj časa, priporočljivo ga je redno čistiti, dobra novica je, da je HEPA filter pralni in ga enostavno očistite pod vodo, le pred naslednjo uporabo se prepričajte, da je filter suh.

Algoritm čiščenja SLAM

Tudi pri Viomi S9 ne moremo mimo algoritma SLAM, saj je sesalnik opremljen s popolnoma prenovljenim, trenutno najnaprednejšim, najmočnejšim in najnovejšim algoritmom čiščenja na trgu, v kombinaciji z nadgrajenim laserskim radarjem LDS2, ki daje najboljše rezultate pri načrtovanju in premikanju.

Takšni robotski sesalniki so pri čiščenju najučinkovitejši, saj najbolj optimalno pregledajo prostor in začrtajo način čiščenja in premikanja po prostoru glede na postavitve, kar se v praksi odraža v zelo načrtovanem, osmišljenem in optimiziranem gibanju in za razliko od manj naprednih sesalniki se po prostoru premikajo zelo premišljeno, načrtovano, v urejenih cikcakastih linijah in jih razdelijo na več področij čiščenja. Rezultat je krajši čas čiščenja in večja učinkovitost, kar pomeni čistejši prostor.

Samočistilna postaja

Največja dodana vrednost in tudi najbolj zanimiva nadgradnja modela je vsekakor samočistilna postaja. Ideja sicer ni povsem revolucionarna, saj je na trgu več podobnih modelov, je pa to prvi tovrstni model Xiaomi in ker nas je Xiaomi v zadnjih letih res razvajal z izjemnimi modeli robotskih sesalnikov po zelo konkurenčnih cenah, Viomi S9 mnogi uporabniki zelo pričakujejo.

Samočistilna postaja je v bistvu nadgrajena polnilna postaja, ki vsebuje tudi 950W sesalni sistem za čiščenje robota. Slaba stran so vsekakor večje dimenzije postaje, po drugi strani pa imamo zdaj vgrajeno 3l vrečo za smeti, ki ni dobrodošla le zato, ker robota ni treba prazniti vsakič, ko konča, pač pa tovrstno sistem tudi odpravlja nevarnost, da bi prah letel povsod.

Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 09 01Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 09 02Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 09 03

Ena vreča zadostuje za 3l smeti, kar v praksi pomeni, da jo lahko uporabljate približno 1-2 meseca, preden jo morate izprazniti, odvisno od pogostosti čiščenja in velikosti vašega prostora. Slaba stran je potreba po nakupu omenjenih vrečk, kar ni velik strošek, a je vseeno omembe vreden, saj znese okoli 20€ letno.

Samočistilna postaja ima vgrajen velik zaslon, ki prikazuje 3 vrste podatkov:

 • Status vreče za smeti
 • Opomnik, ko je vreča polna
 • Stanje baterije

Zagon samočistilne postaje je popolnoma samodejen. Ko se sesalnik vrne na polnilno postajo, se začne postopek samočiščenja, ki zaradi velike zmogljivosti in sesalne moči postaje traja le nekaj sekund.

Aplikacija za naprave Android in iOS

Pametni robotski sesalniki dosežejo svojo polno funkcionalnost le v povezavi z namenskimi aplikacijami, ki ponujajo obilico različnih funkcij in nastavitev.

Model Viomi S9 deluje na platformi Xiaomi Mi Home, podobno kot naprave iz ekosistema Xiaomi in vsi prejšnji modeli Viomi:

Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 10 01 Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 10 02 Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 10 03 Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 10 04 Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 10 05

Funkcije aplikacije, spodnji del zaslona:

 • Način (izberite med sesanjem, mokrim čiščenjem in kombiniranim čiščenjem)
 • Sesanje (izberite med tiho/Standardno/Srednjo/Močno sesalno močjo)
 • Volumen vode (z priloženo mokro krpo in vodo izberite med 3 stopnjami vlaženja)
 • Charge-Back (pošlji robotsko polnjenje)
 • Začnite (začnite s čiščenjem)
 • Upravljanje zemljevida (dodatne možnosti zemljevida: AreaEditor, VirtualWall, PointCleaning, CleanArea)

Področje Urednik : moremo skupina, preimenovati ali ločeni sobi
VirtualWall / RestrictedArea : lahko dodamo nevidnih zidov ali območij omejenega
PointVacuuming : bomo lahko poslali robota za čiščenje izrazito točkovno
AreaVacuuming : lahko označite območje želimo robota za čiščenje

S pritiskom na tri pike v zgornjem desnem kotu odpremo dodatne nastavitve:

 • Sesanje ob mejah (čiščenje vogalov)
 • Ponovite sesanje (dvojno čiščenje)
 • Čiščenje in sesanje ter način brisanja (vzorec čiščenja S ali Y)
 • Sesanje evidenc (čiščenje arhiva z zemljevidi in statistiko)
 • Termini za sesanje (nastavite urnike čiščenja)
 • Ne moti (ne moti)
 • Stikalo za prah
 • Seznam zemljevidov (shranjeni zemljevidi)
 • Počisti zemljevid (izbriši zemljevid)
 • Glasovno stikalo (vklop/izklop glasovnega upravljanja)
 • Prilagoditev glasnosti (prilagodi ravni glasnosti)
 • Statistika potrošnega materiala (stanje potrošnega materiala)
 • Iščem robota (robot pošlje glasovni signal)
 • Daljinski upravljalnik (ročno krmiljenje robota s krmilnikom)
 • Raven opreme (umerjanje robota)

Tukaj je nekaj dodatnih nastavitev oz. informacije, kjer nastavimo ime sesalnika, upravljamo lokacije, delimo aplikacijo z drugimi uporabniki (npr. družinski člani), nastavimo avtomatizacijo procesov, nadgradimo Firmware itd…

Učinkovitost čiščenja Xiaomi Viomi S9

Za začetek čiščenja imamo dve možnosti. Sesalnik lahko zaženete preko fizičnega gumba na sesalniku (kjer bo začel ustrezno čiščenje glede na vstavljeno posodo) ali preko aplikacije. V aplikaciji lahko izbirate med tremi načini čiščenja:

 • Vakuumski
 • Sesalnik & Mop
 • Krpa

V primeru mokrega ali kombiniranega čiščenja moramo krpo namestiti in v posodo dodati vodo, sicer ne morete izbrati omenjenega mokrega oz. kombinirano čiščenje. Predlagam, da pred mokrim čiščenjem krpo pred montažo dobro namočite, saj bo učinkovitost mokrega čiščenja čim večja.

Dobro je nastaviti sesalno moč in porabo vode. Izbirate lahko med tremi stopnjami (nizka, srednja in visoka), predlagam, da obe nastavite na MAX, če želite najvišjo učinkovitost čiščenja.

Po nekaj mesecih uporabe robotskega sesalnika in primerjave z Roborockom S6 in njegovim predhodnikom Viomi V3 lahko rečem, da je Viomi S9 pri kemičnem čiščenju, kar zadeva učinkovitost čiščenja, spet na pričakovano izjemno visoki ravni, še posebej, ko gre za čiščenje gladkih površin. Tako Vioma V3 (2600Pa) kot Roborock S6 (2000Pa) sta že zelo učinkovita, višja sesalna moč Vioma V3 in S9 pa bo opazna na težje dostopnih površinah, na bolj trdovratni umazaniji (težje smeti) itd. Mokro čiščenje je bilo že pri modelu Viomi V3 izjemno, tako rekoč brez konkurence, model S9 naj bi deloval podobno in prevzel vodstvo, saj ima nekoliko nadgrajen sistem mokrega čiščenja in odvzema.

 

Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 11 01 Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 11 02 Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 11 03

Presenetljivo je, da je novi Viomi S9 lahko bistveno hitrejši od vseh modelov, ki smo jih preizkusili v določenih scenarijih (predvsem v res preprostih prostorih brez predmetov na tleh), kar v praksi pomeni približno 30 % manj porabljenega časa kot njegov predhodnik in tekmeci. sicer pa je zaradi enake, a nadgrajene senzorske tehnologije LDS in algoritma SLAM med absolutno najboljšimi modeli na trgu glede dizajna in premikanja prostora. Kot smo vajeni in razvajeni, je največja odlika Viomi modelov izjemna učinkovitost pri mokrem čiščenju, kjer jim preprosto ni konkurence.

Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 11 04 Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 11 05

Tudi model S9 je doživel kar nekaj oblikovnih sprememb, predvsem zaradi samočistilne funkcije, pri namestitvi posode za prah/vodo in krpe pa se odmakne od prejšnjih modelov Viomi in se pridruži dizajnu novejših modelov Roborock. V primerjavi z modelom Viomi V2/V3 ni več možnosti treh različnih posod za prah in vodo, imamo pa tako kot pri konkurenci kombiniran zabojnik, ki je kar radodaren glede prostora za smeti in vodo, jasno, a ni tako velika kot ločena posoda.

Tudi pri modelu Viomi S9 imamo možnost, da začnemo samo s suhim, samo mokrim ali kombiniranim čiščenjem, kar še kako prav pride pri učinkovitosti čiščenja, ki je maksimalna, če sesamo v načinu S in peremo v načinu Y. Pri mokrenju lahko izbiramo med nizko/srednjo/visoko nastavitvijo, me seveda navduši “visoka” nastavitev, kjer so tla očiščena veliko bolje kot pri konkurenčnih modelih. Ne govorimo o lužah na parketu, a tla ostanejo veliko bolj navlažena kot pri drugih modelih in se posušijo v minuti ali dveh. Posoda z vodo pri maks. nastavitvi bo zadostovala za pribl. 45m2 neto čistilne površine (ali 85m2 bruto površine).

Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 11 06 Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 11 07 Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 11 08

V paketu je poleg glavne krpice za mokro čiščenje tudi 10 antibakterijskih krpic za enkratno čiščenje, ki bodo verjetno bolj primerne kot doma za kakšne skupne ali poslovne prostore, kjer je do neke mere pomembna tudi dezinfekcija.

Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 11 09Kot pri vsakem drugem modelu dodajanje čistil (detergentov) v rezervoar za vodo ni priporočljivo, čeprav nekateri to počnejo brez večjih posledic, lahko pa dodate nekaj kapljic detergenta ali v mojem primeru penečega mila, direktno na krpo in namažete. to malo. Ne gre toliko za večjo učinkovitost čiščenja, ampak bo v prostoru prijeten vonj po svežini, seveda ob uporabi primernega detergenta. Tudi krpo za mokro čiščenje dobro namočim, da so tla že od začetka enakomerno navlažena.

Za najvišjo učinkovitost mokrega čiščenja, ko si zares želimo najbolj temeljito “prati” tla, model S9 uporablja Y-način mokrega čiščenja, kjer robotski sesalnik posnema gibanje ročnega pomivanja tal in posledično pomije tla. še bolje, vendar traja malo več časa, saj se mora robot več premikati.

Test učinkovitosti čiščenja

Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 11 10Poleg redne uporabe robotskega sesalnika v stanovanju nekaj tednov, modele, ki jih testiramo, radi podvržemo še bolj ekstremnim pogojem, kjer iščemo tisto maksimalno učinkovitost in primerjamo, kako se različni modeli obnesejo.
Za omenjeni test uporabljamo muesli z različnimi dodatki, zrna različnih velikosti in teže. 30g naključno izbranih zrn potresemo na ročno izdelan poligon, lesen okvir (da je test enak za vse modele), test pa se izvede tako na gladki površini (parket, lakiran) kot na gosto tkani, nizka preproga, kjer muesli nadomesti riž.

PARKET – Test v ekstremnih pogojih

V treh poskusih je Xiaomi Viomi S9 pobral povprečno 27 g od 30 g padlega na tla, kar pomeni 90-odstotno učinkovitost, za primerjavo, Roborock S6 je pobral popolnoma enako, 27 g, medtem ko je Viomi V3 pobral 28 g.

Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 11 11 Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 11 12 Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 11 13

Na to je vplival ključni dejavnik, saj bi moral biti po specifikacijah S9 najučinkovitejši, a očitno je algoritem S9 glede na majhen, enakomeren in popolnoma prazen prostor predvideval, da bi bil pri tem čiščenju lahko bistveno hitrejši, saj je oba Roborock S6 kot Viomi V3 je za omenjeno čiščenje potreboval dobre 3 minute, S9 pa le 1 minuto, tako da je bil S9 pri 3x hitrejšem čiščenju le 5 % manj učinkovit kot Viomi V3. A velja omeniti, da je pri vsakodnevnem čiščenju celotnega stanovanja tudi Viomi S9 deloval s klasično hitrostjo.

PREPROGA – Test v ekstremnih pogojih

Xiaomi Viomi S9 je v treh poskusih pobral zavidljivih 19 g riža iz preproge 20 g riža, kar pomeni 95-odstotno učinkovitost na preprogah, čiščenje pa je trajalo enako kot pri Roborock S6 in Viomi V3.

Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 11 14 Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 11 15 Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 11 16

Sicer pa je Roborock pobral tudi 18g, medtem ko je bil Viomi V3 brez višinsko nastavljive noge precej manj učinkovit, saj je s preproge pobral le polovico, 10g riža, kar pomeni le 50-odstotno učinkovitost na preprogah. Negladke površine so torej scenariji, kjer je Viomi S9 z najvišjo sesalno močjo in po višini nastavljivo krtačo najučinkovitejši v ekstremnih pogojih.

Delovna glasnost (glasnost)

Delovanje modela Viomi S9 smo merili tudi z merilnikom prostornine na razdalji 1 m in tako beležili delovno prostornino na neenakomernih, reliefnih ploščah, kjer lahko gibanje sesalnika doda nekaj dB in s tem beleži max vrednosti lahko pričakujete pri delovanju pri različnih ravneh sesalne moči. Rezultati so naslednji:

Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 12 01 Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 12 02 Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 12 03 Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 12 04

TIH: 63,7 dB
STANDARDNI: 67,7 dB
TURBO: 71,1 dB
NAJVIŠJI: 73,6 dB

Za primerjavo, delovna prostornina klasičnega 700W električnega sesalnika na razdalji 1m znaša približno 80dB.

Vzdrževanje

Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 13 01

 

Kot smo vajeni pri robotskih sesalnikih, je S9 mogoče tudi razstaviti in temeljito očistiti. Priložene krpe lahko perete ročno ali v pralnem stroju. HEPA filter je tudi pralni in ga je mogoče hitro očistiti. Za razplet las ali čiščenje delov sesalnika, vključno s filtrom in košaro, lahko uporabimo tudi »čistilno orodje«, ki je nameščeno na sesalnik.

Primerjava s konkurenčnimi modeli

Model Xiaomi Viomi S9 smo primerjali z nekaj robotskimi sesalniki, ki smo jih imeli pri roki, in sicer Roborock S6, Viomi V3 in Viomi SE.

Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 14 01Praktično na vseh področjih (kakovost materialov, izdelava, praktičnost uporabe, funkcionalnost, učinkovitost čiščenja, uporabniška izkušnja) se je Viomi S9 odrezal izjemno, na nekaterih področjih brez konkurence, na nekaterih povsem primerljivo, nikjer pa ni zaostajal. Viomi V3 je imel v stresnem testu z Muslijem rahlo prednost, vendar je to trajalo 3-krat dlje in s težkimi ovirami, ovirami, kjer je najnovejši algoritem SLAM v kombinaciji z najnovejšim senzorjem LDS2 učinkoviteje premagal vse ovire, se bolje premikal, deloval bolj inteligentno in se nikoli ni zataknilo kot model V3. Ima tudi novejšo in nekoliko naprednejšo aplikacijo kot model Viomi V3. Roborock S6 je na vseh področjih najbližji modelu Viomi S9, tudi po uporabniški izkušnji, algoritmih gibanja, učinkovitosti čiščenja. Vendar pa velika razlika v primerjavi z modelom Roborock se kaže pri mokrem čiščenju, kjer je Viomi bistveno učinkovitejši zaradi bistveno boljšega močenja in čiščenja Y vzorca. Seveda pa ne smemo pozabiti na samočistilno postajo, ki model S9 dvigne na še višjo raven in dodatno izboljša celotno uporabniško izkušnjo.

Najbolj napreden robotski sesalnik na trgu?

Robotski sesalniki so korenito spremenili naš pristop k čiščenju, saj si marsikdo težko predstavlja življenje brez teh neutrudnih pomočnikov, ki zelo dobro skrbijo za čista tla. Vsako leto dobimo bolj napredne modele, ki so nekoliko zmogljivejši, funkcionalnejši, uporabniku prijaznejši, letos pa smo dobili model s samočistilno postajo, ki dvigne avtonomijo še več in uporabnikom prihrani praznjenje robota. po vsakem čiščenju. Takšni modeli so izjemno primerni tudi za alergike, saj za čiščenje robota poskrbi samočistilna postaja.

Viomi Robotski Sesalnik S9 Blog 15 01Sicer pa modelu Viomi S9 ni kaj dosti dodati. Gre res za vrhunski robotski sesalnik, ki naj bi nadaljeval izjemno tradicijo kakovostnih, učinkovitih in funkcionalnih modelov Xiaomi. Cena modela Viomi S9 je višja od prejšnjih klasičnih modelov, a prevladajo vključena samočistilna postaja, najnovejša tehnologija in posledično izjemno visoka učinkovitost čiščenja ter vrhunska uporabniška izkušnja. Tisti, ki si lahko privoščite model Viomi S9, zagotovo ne boste obžalovali, saj za zmerno ceno dobimo res odličen model, ki se lahko primerja z modelom iRobot Roomba S9 +, ki ima nekoliko manjšo sesalno moč in nima funkcije mokrega čiščenja, a stane 2x več.

Vir vsebine: gadgetsanddeals.com

Vnesite iskano in pritisnite Enter

Košarica