Katero konzolo kupiti – PlayStation, Xbox ali Nintendo?

Katero konzolo kupiti – PlayStation, Xbox ali Nintendo?

Voznik formule 1, profesionalni nogometaš, vojak iz prve svetovne vojne, ubijalec vampirjev… svet videoiger nam omogoča, da na kratko pobegnemo iz dolgočasnega vsakdana in postanemo heroji. Zato je izbira prave konzole nujna za maksimalno uživanje v vsaki igri. Na vprašanje  “katero konzolo kupiti” so trije možni odgovori – NintendoPlayStation ali Xbox. Vsaka konzola ima svoje prednosti in slabosti, v nadaljevanju pa se boste naučili, kako izbrati najboljšo igralno konzolo zase.

PlayStation

PlayStation 5

Ko pomislite na konzole, je PlayStation verjetno prva stvar, ki vam pride na misel. Nič čudnega, zakaj – ko se je pojavil sredi devedesetih let prejšnjega stoletja, je za seboj pometel vso konkurenco in od takrat drži prestol najbolje prodajanih konzol vseh časov. PlayStation je spremenil definicijo tega, kaj je igralna konzola, pa tudi, kako si predstavljamo video igre in kaj od njih pričakujemo. Do sedaj smo imeli 5 iteracij konzole PlayStation – najnovejša je PlayStation 5, ki je izšla konec leta 2020. Je naslednica konzole PlayStation 4 iz leta 2013.

PlayStation 5 se prodaja v dveh različicah.

Standardna različica ima bralnik diskov Blu-Ray, ki podpira ločljivost 4KDigital Edition pa nima fizičnega bralnika, lahko pa na njem igrate igre izključno v digitalni obliki. Razen tega sta obe različici PlayStationa enaki. Na PlayStation 5 lahko igrate video igre z ločljivostjo do 4K in 120 sličic na sekundo (frames per second – sličic na sekundo), pri igranju iger in filmov pa konzola podpira HDR. Ta konzola izstopa po bliskovitem SSD-ju, ki obljublja izjemno hitro nalaganje iger. Večina iger za PS4 je na voljo tudi na PS5, ki se nalagajo hitreje in imajo boljšo ločljivost ter višje fps. Poleg igranja video iger lahko prenesete storitve pretakanja, kot so Netflix, HBO ali Spotify, iz trgovine z aplikacijami Sony na konzoli PlayStation 5. PlayStation je spremenil definicijo tega, kaj je igralna konzola, pa tudi, kako si predstavljamo video igre in kaj od njih pričakujemo.

Če se želite igrati s prijatelji, ima PS5 možnost, da se naročite na igro za več igralcev, imenovano PlayStation Plus. Stane 59,99 EUR za 12 mesecev, dobite pa dostop do več brezplačnih iger, ki jih lahko obdržite ob ohranjanju naročnine. PlayStation 5 podpira igranje iger na daljavo. To pomeni, da lahko igre, ki jih namestite na konzolo PS5, igrate na pametnem telefonu ali tablici.

Krmilnik na PlayStation 5 zagotavlja najbolj vznemirljivo izkušnjo od vseh konzol. DualSense ima haptični odziv – to so odzivne vibracije, ki nastanejo kot posledica odločitev, ki jih sprejemate med igro, in posnemajo tudi elemente okolja v določenih igrah. Obstajajo tudi prilagodljivi sprožilci, ki posnemajo odpornost pri interakciji z opremo in predmeti v določenih igrah ter vgrajen mikrofon.

PlayStation izstopa od drugih konzol po velikem številu ekskluzivnih naslovov, ki jih lahko igrate izključno na PS. Legendarne igre, kot so Horizon Zero Dawn, God of War, The Last of Us, Ratchet & Clank, Shadow of the Colossus in Uncharted, niso na voljo na nobeni drugi konzoli.

Xbox Series X in Xbox Series S

Xbox

7 let po konzoli Xbox One je Microsoft razveselil igralce po vsem svetu z novo konzolo, ki je 4-krat močnejša od predhodnice.

Xbox Series X je trenutno najmočnejša konzola na trgu z zmogljivejšim procesorjem in več prostora za shranjevanje kot PS5 in Switch. Tako kot PS5 lahko tudi na Xbox Series X igrate video igre do 4K s 120 sličicami na sekundo, konzola pa podpira tudi HDR. Na voljo je tudi bralnik diskov Blu-Ray 4K in velik izbor aplikacij za pretakanje, kot sta Netflix in Spotify.

Xbox Series S je dvojnik konzoli PlayStation Digital Edition. Bralnika Blu-Ray diskov namreč ni, zato je video igre mogoče igrati le v digitalni obliki. Razen tega ima Xbox S tudi dvakrat več prostora za shranjevanje kot Xbox Series X in je optimiziran za igranje iger pri 1080p. Ne more predvajati vsebine v izvirnem formatu 4K, ampak jo prilagodi na 4K.

Prednost naprave Xbox pred drugimi konzolami je Xbox GamePass. Gre za knjižnico z ogromnim številom video iger, ki jih lahko igrate neomejeno za samo 9,99 $ na mesec. Torej, nekaj takega kot Netflix za video igre. Xbox Series X je združljiv tudi s številnimi starejšimi igrami, ki so bile prvotno zasnovane za Xbox One, Xbox 360 in druge igralne konzole Xbox, zaradi česar so videti bolje na Xbox Series Xbox, tako kot PlayStation, podpira tudi igranje iger na daljavo. Nekatere videoigre, ki jih lahko igrate izključno na Xboxu, so Gears of War, Forza, Halo in Sea of ​​Thieves.

Nintendo Switch

Nintendo

Nintendo Switch je luč sveta ugledal leta 2017 in trenutno obstajajo trije modeli te konzole:

  • standardni Nintendo Switch
  • Nintendo Switch OLED
  • Nintendo Switch Lite

Nintendo Switch in Nintendo Switch OLED lahko povežete na televizor, vendar je Switch Lite samo samostojna konzola.

Nintendo Switch ima dva krmilnika: JoyCons i Pro Controller. Joy-Cons je povezan s stikalom, medtem ko je konzola v prenosnem načinu, vi pa jo ločite od konzole in jo uporabljate, medtem ko je Nintendo povezan s televizorjem. Joy-Cons prihaja v paketu z Nintendo, vendar ga lahko kupite ločeno. Pro Controller je bolj podoben tradicionalnemu brezžičnemu krmilniku za PlayStation in Xbox in se kupi posebej.

Na konzoli Nintendo Switch lahko igrate drastično manj videoiger kot na drugih dveh konzolah in ni na voljo nobene druge vsebine, kot so storitve pretakanja. Obstaja Nintendo Switch Online, kjer lahko za 19,99 $ v enem letu odklenete igre za več igralcev in knjižnico iger za starejše Nintendo konzole, kot sta NES in Super NES. Mario KartPokemon in The Legend of Zelda so ekskluzivni naslovi za Nintendo Switch.

Starejše generacije konzol – PlayStation 4 in Xbox One

PlayStation 4 Xbox One

Samo zato, ker nekaj ni najnovejše, še ne pomeni, da je narobe. Ponudba iger na starejših generacijah konzol je več kot bogata, večina pa je kompatibilnih tudi z najnovejšimi generacijami, ko se odločite za nadgradnjo.

Ali se splača kupiti konzolo starejše generacije, je odvisno od številnih dejavnikov, a v večini primerov je odgovor ne. Predvsem zato, ker ne boste mogli predvajati novih naslovov, bosta Sony in Microsoft ukinila podporo za stare konzole, strojna oprema pa bo v primerjavi z novimi konzolami zelo hitro videti zastarela.

Poleg tega zdaj nima smisla dati nekaj tisoč kun za zastarelo konzolo, če nameravate čez nekaj let vlagati v novo.

Katero konzolo izbrati?

PlayStation

PlayStation je legendarna konzola, za katero se bodo mnogi odločili, ne da bi razmišljali o tem, katera konzola je zares najboljša. Pri nekaterih odločitvah moramo preprosto slediti srcu. Če želite uživati ​​v ekskluzivnih naslovih, izberite PlayStation 5. PS5 ima tudi najboljši krmilnik, ki popolnoma spremeni igralno izkušnjo.

Xbox

Xbox ima največjo knjižnico video iger, ki se nenehno širi z novimi naslovi, ponaša pa se tudi z najmočnejšo strojno opremo vseh konzol. Izberite Xbox, če želite imeti dostop do velikega števila video iger. GamePass je tudi cenejša možnost kot redni nakup posameznih naslovov – pomembno je ohraniti proračun. In končno – če želite konzolo z najboljšo strojno opremo, je to Xbox X.

Nintendo

Nintendo Switch je najboljša konzola za otroke zaradi video iger z risanimi junaki in tematike iger, ki nimajo nobene zveze z resnim svetom odraslih. Vendar to ne pomeni, da odrasli ne uživajo v zabavnih svetovih Nintendo iger – pravzaprav. Poleg tega je Nintendo Switch odličen začetek za otroke in odrasle, ki so novi v svetu konzol, saj je intuitiven in prenosen. Pri nakupu konzole za otroka ali osebo, ki še nikoli ni igrala videoiger, izberite Nintendo Switch za lažji in bolj zabaven začetek. Stikalo je tudi odlična izbira, če želite uživati ​​v video igrah in niste pripravljeni plačati velikega zneska za PlayStation ali Xbox in če želite video igre igrati kadar koli in kjer koli.

Starejše generacije konzol

Konzolo se kupuje na dolgi rok in v prihodnjih letih bo izšlo toliko novih inovativnih iger, da vam bo zagotovo žal, da jih ne morete igrati. Če kupujete svojo prvo konzolo, se splača vlagati v najnovejšo generacijo. Če pa že imate starejšo generacijo konzol, ne oklevajte, počakajte, da se trenutna norost s cenami in dostopnostjo konzol nekoliko umiri.

Povzeto po Pametno.si

Vnesite iskano in pritisnite Enter

Košarica