Novi tehnološki trendi in nastajajoče tehnologije v letu 2024

Novi tehnološki trendi in nastajajoče tehnologije v letu 2024

Tehnologija se danes razvija z veliko hitrostjo, omogoča hitrejše spremembe in napredek ter povzroča pospešitev hitrosti sprememb. Vendar pa se ne razvijajo samo tehnološki trendi in nastajajoče tehnologije, temveč se je spremenilo še marsikaj, zaradi česar se IT strokovnjaki zavedajo, da njihova vloga v brezstičnem svetu jutri ne bo več enaka. In strokovnjak za IT se bo leta 2024 nenehno učil, odučil in ponovno učil (zaradi nuje, če ne želje).

Kaj to pomeni za vas? To pomeni ostati na tekočem z nastajajočimi tehnologijami in najnovejšimi tehnološkimi trendi. In to pomeni, da imate oči uprte v prihodnost, da boste vedeli, katere veščine boste morali poznati, da si boste jutri zagotovili varno službo in se celo naučili, kako do nje priti. Tukaj je nekaj najpomembnejših nastajajočih tehnoloških trendov, na katere morate biti pozorni in jih poskusiti v letu 2024 ter si morda zagotoviti eno od delovnih mest, ki jih bodo ustvarili ti novi tehnološki trendi. Začetek seznama novih tehnoloških trendov z govorjenjem v mestu, gen-AI!

1. Generativni-AI

Generativna umetna inteligenca, vrhunska tehnologija, je revolucionirala različne industrije, saj je strojem omogočila ustvarjanje vsebine, ki je podobna delu, ki ga ustvari človek. Zajema široko paleto aplikacij, od ustvarjanja besedila do sinteze slik in celo skladanja glasbe. Po obvladovanju generativne umetne inteligence lahko posamezniki opravljajo vznemirljive delovne vloge na področjih, kot so raziskave umetne inteligence, znanost o podatkih in kreativne industrije. Nenehno razširjene aplikacije generativne umetne inteligence obljubljajo svetlo prihodnost tistim, ki obvladajo to tehnologijo, in ponujajo priložnosti za oblikovanje naše interakcije in ustvarjanja vsebine v digitalni dobi. Nekatere izmed najboljših delovnih mest vključujejo:

 • AI Researcher, kjer se lahko poglobite v razvoj naprednih generativnih modelov
 • Data Scientist, ki uporablja generativno umetno inteligenco za pridobivanje dragocenih vpogledov iz podatkov
 • Ustvarjalec vsebine, ki izkorišča generativno umetno inteligenco za inovativno pripovedovanje zgodb
 • Svetovalec za etiko umetne inteligence, ki se ukvarja z etičnimi posledicami vsebine, ustvarjene z umetno inteligenco

2. Pametne (er) naprave

Umetna inteligenca je igrala bistveno vlogo pri tem, da je naš svet postal pametnejši in bolj gladek. Ne gre samo za simulacijo ljudi, ampak za to, da naredimo svoje življenje brez težav in preprostejše. Te pametnejše naprave bodo tu, da ostanejo leta 2024 in še dlje, saj podatkovni znanstveniki delajo na domačih robotih, napravah, delovnih napravah, nosljivih napravah in še veliko več! Skoraj vsako delo potrebuje pametne programske aplikacije, ki naredijo naše delovno življenje bolj obvladljivo. Pametnejše naprave so še en dodatek k industriji IT, ki ima velike zahteve in povpraševanje, saj se vse več podjetij spreminja v digitalne prostore. Skoraj vsako delo na višji ravni zahteva dobro znanje IT in avtomatizacije za uspeh. Tu so najboljše službe, ki se jih lahko lotite:

 • IT vodja
 • Podatkovni znanstveniki
 • Testerji izdelkov
 • Produktni vodje
 • Inženirji avtomatizacije
 • IT raziskovalci

3. Umetna inteligenca (AI) in strojno učenje

O umetni inteligenci ali AI je v zadnjem desetletju že veliko govora. Kljub temu je še vedno eden od novih tehnoloških trendov, saj so njegovi opazni učinki na naše življenje, delo in igro šele v zgodnjih fazah. Umetna inteligenca je že znana po svoji superiornosti pri prepoznavanju slik in govora, navigacijskih aplikacijah, osebnih pomočnikih za pametne telefone, aplikacijah za deljenje prevozov in še veliko več.

Razen tega bo umetna inteligenca dodatno uporabljena za analizo interakcij za določitev temeljnih povezav in vpogledov, za pomoč pri napovedovanju povpraševanja po storitvah, kot so bolnišnice, ki oblastem omogočajo sprejemanje boljših odločitev o uporabi virov, in za odkrivanje spreminjajočih se vzorcev vedenja strank z analizo podatkov v skoraj v realnem času, spodbujanje prihodkov in izboljšanje prilagojenih izkušenj. Z umetno inteligenco, ki bo razširila svoja krila po sektorjih, bodo ustvarjena nova delovna mesta v razvoju, programiranju, testiranju, podpori in vzdrževanju, če naštejemo le nekatere. Po drugi strani AI ponuja tudi nekatere najvišje plače danes!

Strojno učenje, podmnožica umetne inteligence, se prav tako uporablja v vseh vrstah industrij, kar ustvarja veliko povpraševanje po usposobljenih strokovnjakih. Forrester napoveduje, da bodo umetna inteligenca, strojno učenje in avtomatizacija do leta 2025 ustvarili 9 odstotkov novih delovnih mest v ZDA, vključno s strokovnjaki za spremljanje robotov, podatkovnimi znanstveniki, strokovnjaki za avtomatizacijo in kuratorji vsebin, zaradi česar je to še en nov tehnološki trend, ki ga morate imeti v mislih!

Obvladovanje umetne inteligence in strojnega učenja vam bo pomagalo zagotoviti delovna mesta, kot so:

 • Raziskovalec AI
 • Inženir AI
 • Inženir strojnega učenja
 • Arhitekt AI

4. 3D tiskanje

Ključni trend v inovacijah in tehnologiji je 3D-tiskanje, ki se uporablja za oblikovanje prototipov. Ta tehnologija je vplivala na biomedicinski in industrijski sektor. Nihče od nas ni pomislil, da bi iz tiskalnika natisnil pravi predmet, trenutno pa je to realnost. Torej je 3D-tiskanje še ena inovacija, ki bo ostala. Za podjetja v podatkovnem in zdravstvenem sektorju, ki potrebujejo veliko 3D tiskanja za svoje izdelke, so različna dela dobro plačana in mednarodna. Potrebujete samo dobro znanje o AI, strojnem učenju, modeliranju in 3D tiskanju. Oglejmo si najboljša delovna mesta v tej specializaciji:

 • Vodja programa CX
 • Inženir 3D tiskalnikov
 • Inženir za izdelavo prototipov emulacije
 • Trener robotike
 • Inženir AI
 • Vodja operacij
 • Oblikovalec orgel in protetike

5. Genomika

Predstavljajte si tehnologijo, ki lahko preučuje in uporablja vaš DNK za izboljšanje vašega zdravja, vam pomaga v boju proti boleznim in še čemu! Genomika je natanko tista tehnologija, ki proučuje sestavo genov, DNK, njihovo preslikavo, strukturo itd. Poleg tega lahko to pomaga kvantificirati vaše gene in povzroči odkrivanje bolezni ali morebitnih težav, ki so lahko kasneje zdravstvene težave. Ko gre za specializacijo, kot je genomika, lahko najdemo različne tehnične in tudi netehnične vloge. Tehnična dela na tem področju se nanašajo predvsem na načrtovanje, analiziranje in diagnostiko, medtem ko se netehnična dela ukvarjajo z višjo stopnjo raziskav in teoretičnih analiz. Tu so najboljša delovna mesta v genomiki:

 • Analitik bioinformatike
 • Analitik raziskave genoma
 • Full Stack razvijalec
 • Programski inženir
 • Bioinformatik
 • Inženir genetike

6. 5G

Naslednji tehnološki trend, ki sledi IoT, je 5G. Če sta nam tehnologiji 3G in 4G omogočili brskanje po internetu, uporabo storitev, ki temeljijo na podatkih, povečane pasovne širine za pretakanje na Spotify ali YouTube in še veliko več, se pričakuje, da bodo storitve 5G spremenile naša življenja. Z omogočanjem storitev, ki temeljijo na naprednih tehnologijah, kot sta AR in VR, skupaj z igralnimi storitvami v oblaku, kot so Google Stadia, NVidia GeForce Now in še veliko več. Pričakuje se, da se bo uporabljal v tovarnah, HD kamerah, ki pomagajo izboljšati varnost in upravljanje prometa, pametnem nadzoru omrežja in pametni maloprodaji.

Skoraj vsa telekomunikacijska podjetja, kot so Verizon, Tmobile, Apple, Nokia Corp, QualComm, zdaj delajo na ustvarjanju aplikacij 5G. Število naročnin na omrežje 5G bo do konca leta 2027 doseglo 4,4 milijarde, zaradi česar je to nastajajoč tehnološki trend, na katerega morate biti pozorni in si prihraniti mesto.

7. Kibernetska varnost

Kibernetska varnost se morda ne zdi kot nastajajoč nov tehnološki trend, glede na to, da obstaja že nekaj časa, vendar se razvija tako kot druge tehnologije. To je delno zato, ker so grožnje nenehno nove. Zlonamerni hekerji, ki skušajo nezakonito dostopati do podatkov, ne bodo kmalu odnehali in bodo še naprej iskali načine, kako se prebiti tudi skozi najstrožje varnostne ukrepe. Delno tudi zato, ker se nova tehnologija prilagaja za izboljšanje varnosti. Dokler imamo hekerje, bo kibernetska varnost ostala trendovska tehnologija, saj se bo nenehno razvijala za obrambo pred temi hekerji.

Po Gartnerju bo do leta 2025 60 % organizacij uporabljalo tveganje kibernetske varnosti kot glavno determinanto pri izvajanju transakcij s tretjimi osebami in poslovnih poslih. Upoštevati morate, da ne glede na to, kako zahtevno je področje, ponuja tudi donosne šestmestne dohodke, vloge pa lahko segajo od

 • Etični heker
 • Analitik zlonamerne programske opreme
 • Varnostni inženir
 • Glavni varnostnik, ki ponuja obetavno poklicno pot za nekoga, ki želi vstopiti v to novo trendovsko tehnologijo in se je držati.

Povzeto po Simplilear

Vnesite iskano in pritisnite Enter

Košarica