9 načinov za vzdrževanje zdravja baterije vašega iPhona
49727 97599 Iphone Battery Xl

9 načinov za vzdrževanje zdravja baterije vašega iPhona

Pomagajte svojemu iPhonu, da bo zdržal čim dlje, tako da upoštevate te nasvete za ohranjanje zdravja baterije.

IPhone je zmogljiva naprava, vendar, tako kot veliko elektronike, potrebuje nekaj vzdrževanja, da zagotovi pravilno delovanje. Kot ladja, ki lahko pluje večno, dokler so jo ljudje pripravljeni vzdrževati, bo vaš iPhone še naprej deloval, dokler ohranjate njegovo stanje baterije. Tukaj je razlog, zakaj je vzdrževanje baterije iPhona ključnega pomena in kako lahko to storite, da boste svojo napravo uporabljali več let.

Zakaj je pomembno ohranjati zdravje baterije vašega iPhona?

Čeprav se bodo vsi iPhoni sčasoma poslabšali, lahko z določenimi ukrepi podaljšate življenjsko dobo svoje naprave. Eden najpogostejših delov iPhona, ki se najprej pokvari, je baterija. Če zanemarite skrb za baterijo svojega iPhone-a, lahko popolnoma preneha delovati, tudi ko je priključen na električno omrežje. Ni mogoče zagotoviti, kako dolgo bo baterija iPhona zdržala, saj veliko dejavnikov vpliva na njegovo zdravje. Če pa želite svojo napravo uporabljati čim dlje, je tukaj nekaj nasvetov za ohranjanje zdravja baterije vašega iPhone-a v prihodnjih letih.

1. Izogibajte se povečanju ciklov polnjenja

Apple trdi, da po približno 500 ciklih polnjenja iPhoni ohranijo le do 80% prvotne kapacitete baterije. Skozi cikel polnjenja greste, ko porabite 100% baterije svojega iPhona – na primer, včeraj ste porabili 50% in danes še 50%. Torej na splošno velja, da manj ko uporabljate svoj iPhone, manj ciklov polnjenja boste opravili in dlje bo trajala baterija. Lahko preverite, koliko ciklov baterije je preživel vaš iPhone, ne da bi uporabili aplikacijo. Poleg tega lahko pustite, da je naprava popolnoma napolnjena ali popolnoma izpraznjena, negativno vpliva na zdravje baterije vašega iPhone. Iz tega razloga bi morali poskušati ohraniti svojo napravo med 40% in 80% baterije, kolikor je to mogoče, da ohranite zdravje baterije vašega iPhone-a.

2. Izklopite neuporabljene funkcije

Če želite porabiti manj ciklov polnjenja in ohraniti zdravje baterije vašega iPhone-a, izklopite vse funkcije, ki jih nujno ne potrebujete. Te lahko vključujejo funkcije, ki požrejo energijo, kot so osveževanje aplikacije v ozadju, Bluetooth, nastavitve lokacije in potisna obvestila, ki jih lahko najdete v aplikaciji Nastavitve. To je le eden od načinov, kako lahko prihranite življenjsko dobo baterije na vašem iPhoneu, da kar najbolje izkoristite polno napolnjeno baterijo. Prav tako lahko zmanjšate svetlost svojega iPhona, omogočite manj obvestil, da preprečite, da bi ves čas prebujala vaš zaklenjeni zaslon, in izklopite vedno vklopljen zaslon, če ima vaš iPhone to funkcijo.

3. Ne puščajte svojega iPhone-a predolgo brez polnjenja

Baterijske celice, ki sestavljajo litij-ionske baterije, imajo omejeno življenjsko dobo, kar pomeni, da morate skrbeti za baterijo svojega iPhone-a, če želite še naprej izkoriščati prednosti svoje naprave. Eden največjih uničevalcev baterije pametnega telefona je pustiti, da se popolnoma izprazni. To je zato, ker ko se baterijska celica izprazni in ostane tako dlje časa, lahko preide v stanje globoke izpraznitve in nikoli več ne deluje. Na srečo imajo baterije iPhone še vedno nekaj rezerve, tudi ko so izklopljene, da se izognete tej težavi. Če pa se vaš iPhone pokvari, ga ne pozabite čim prej znova napolniti. Da bi se temu izognili, izkoristite način nizke porabe vašega iPhona, ko je baterija 20% ali manj, da podaljšate življenjsko dobo baterije, dokler ne pridete do vtičnice.

4. Ne puščajte svojega iPhone-a napolnjenega čez noč

Mnogi ljudje svoje telefone polnijo čez noč, ker je to najbolj priročna možnost. Vendar pa je lahko polnjenje telefona čez noč slabo, saj lahko tako prekomerno polnjenje iPhona poškoduje baterijo in skrajša življenjsko dobo telefona. Pogosto prekomerno polnjenje poškoduje vašo baterijo, saj v že tako polne celice potisne več toka, kot je predvideno. To tudi pomeni, da vaš iPhone večino noči preživi pri 100-odstotni napolnjenosti, kar je slabo za zdravje njegove baterije. Na srečo obstaja vgrajena optimizirana funkcija polnjenja baterije, ki pomaga ohranjati zdravje baterije vašega iPhone-a. Omogočite ga lahko tako, da odprete Nastavitve > Baterija > Stanje baterije in polnjenje in vklopite Optimizirano polnjenje baterije . Če telefon izklopite iz polnjenja vsak dan ob približno istem času, se bo vaš iPhone naučil tega vzorca in se izognil polnjenju do 100 %, dokler ga ne boste potrebovali.

5. Izogibajte se hkratnemu polnjenju in uporabi telefona

Nič ne škodi, če nekaj časa pogledate nekaj sporočil in brskate po družbenih medijih. Vendar se med polnjenjem iPhona izogibajte dolgotrajnemu igranju. Zlasti igre za več igralcev ponavadi povzročijo pregrevanje vašega iPhone-a. Istočasno polnjenje vaše naprave bo samo poslabšalo težavo in vplivalo na dolgoročno stanje baterije vašega iPhona. Zato je najbolje, da načrtujete malo vnaprej in vnaprej dovolj napolnite napravo, da poskrbite za baterijo vašega iPhone-a. Poleg tega je vroč iPhone vseeno neprijetno pravilno držati in uporabljati.

6. Uporabljajte samo uradne polnilnike Apple

Mnoga brezvestna podjetja proizvajajo nizkokakovostne polnilnike za iPhone. Čeprav lahko še vedno polnijo vašo napravo, teh polnilnikov Apple ni certificiral, kar pomeni, da ne ohranjajo enake kakovosti in združljivosti z baterijo vašega iPhone-a. Za vašo varnost in zdravje baterije vašega iPhona uporabljajte samo dodatke, ki jih je potrdil Apple. Nekateri od teh uradno odobrenih izdelkov vključujejo najboljše kable Lightning za polnjenje vašega iPhone-a . Pomagajo pri zaščiti pred napetostnimi sunki in kratkimi stiki, ki bi sicer lahko povzročili telesne poškodbe ali poškodovali notranje komponente telefona, vključno z baterijo.

7. Izogibajte se ekstremnim temperaturnim spremembam

Zaščita vašega iPhone-a pred ekstremnimi temperaturami bo vaši napravi pomagala preživeti celotno življenjsko dobo brez poškodb osnovnih komponent. Zato lahko upoštevanje tega ukrepa pomaga ohraniti zdravje baterije vašega iPhone-a. Ekstremno nizke temperature lahko povzročijo skrajšano življenjsko dobo baterije, kar vpliva na njeno sposobnost zadrževanja polnjenja ali povzroči, da popolnoma preneha delovati. Po drugi strani pa vam lahko ekstremno visoke vrednosti trajno preprečijo uporabo nekaterih funkcij telefona, na primer povzročijo razpoke v sami napravi, kar lahko vpliva na splošno delovanje baterije.

8. Investirajte v ovitek za vaš iPhone

Verjetno smo vsi že kdaj izgubili svoj iPhone. Čeprav keramični ščit iPhone-a prispeva k vzdržljivosti naprave, je še vedno varneje imeti etui. Ponavljajoči udarci na trde površine bodo sčasoma neizogibno prispevali k poškodbam notranjih komponent, kar vpliva na zdravje baterije vašega iPhone-a. Poleg tega, da ohranite zdravje baterije vašega iPhone-a, ga ne hranite v prašnem ali umazanem okolju. To lahko povzroči krajšo življenjsko dobo baterije zaradi prahu in delcev umazanije, ki se nabirajo na kontaktih baterije. Uporaba zaščitne torbice lahko pomaga zaščititi vrata vašega iPhona tako, da ujame ostanke, preden vstopijo v vašo napravo. Poleg tega lahko dober ovitek iPhone zaščiti vaš iPhone tudi pred drugimi težavami, kot so razbiti zasloni in poškodbe zaradi vode. Hkrati poskrbite, da vaš ovitek ne previje vašega iPhone-a, kar lahko povzroči njegovo pregrevanje in negativno vpliva na zdravje baterije. Po potrebi med polnjenjem naprave odstranite ovitek za iPhone, da preprečite to težavo.

9. Posodobite na najnovejšo različico sistema iOS

Ključni način za ohranjanje zdravja baterije vašega iPhona je posodobitev operacijskega sistema naprave. Sčasoma vaš iPhone prejme posodobitve programske opreme, ki izboljšajo njegovo hitrost in delovanje. To ohranja baterijo dolgoročno v dobrem stanju. Poleg tega te posodobitve pogosto vsebujejo nove funkcije za varčevanje z baterijo, v katerih lahko uživate. Na primer, uvedba časa zaslona v eni od posodobitev pomaga spremljati, koliko časa uporabniki preživijo na svojih napravah in katere aplikacije najpogosteje uporabljajo. Uporabniki lahko nato prilagodijo svoje dnevne navade in zagotovijo, da ne preživijo preveč časa na svojih telefonih.

Povzeto po: Make Use Of

Vnesite iskano in pritisnite Enter

Košarica