eSIM in nano SIM: Kakšna je razlika?

eSIM in nano SIM: Kakšna je razlika?

Esim In Nano Sim 1

Pri izbiri kartice SIM za vašo mobilno napravo je velikost pomembna. Manjše kartice SIM zavzamejo manj prostora, kar proizvajalcem omogoča izdelavo manjših naprav in oblikovanje drugačne estetike – kar je še posebej dragoceno v aplikacijah »interneta stvari« (angleško Internet of Things – IoT).

Odvisno od tega, kako in kje se bo vaša naprava uporabljala, je morda tudi pomembno, da imate vzdržljivejšo kartico SIM, ki lahko prenese ekstremne temperature in pogoje, kot so korozija in tresljaji.

Vendar so kartice SIM na voljo v petih različnih oblikah, zaradi česar je težko ugotoviti, katera je prava za vašo napravo. Še posebej, če ne poznate razlik med njimi. Dve izmed najnovejših oblik, nano in eSIM, sta znatno manjši od drugih kartic SIM.

V tem članku si bomo ogledali dejavnike oblike nano in eSIM ter vam pomagali razumeti njune razlike.

Kaj je eSIM?

eSIM pomeni vgrajeni modul identitete naročnika, vendar je izraz bolj dvoumen, kot bi morda domnevali. V industriji mobilnih povezav se eSIM pogosto uporablja za označevanje dveh različnih tehnologij:

  1. Komponenta, ki podpira zagotavljanje SIM kartic z novim profilom OTA
  2. Faktor oblike kartice SIM, ki se vgradi v napravo

Zagotavljanje OTA je tehnično omogočeno z vgrajeno kartico univerzalnega integriranega vezja (eUICC), ki je komponenta, ki jo je mogoče vgraditi v katero koli obliko SIM. Vgradljiva oblika, ki jo ljudje pogosto imenujejo eSIM, je MFF2.

MFF2 se vgradi v celično napravo tako, da se spajka na vezje. Reža za kartico SIM ni potrebna, kartica eSIM pa je na splošno bolj zaščitena pred vremenskimi vplivi že s tem, da je vgrajena v napravo. (Reže za kartice SIM lahko naredijo kartice SIM bolj občutljive na prah, udarce, vlago itd.) Tatovi jih tudi veliko težje dostopajo in odstranijo, če se dokopajo do vaše naprave. Morda najboljše od vsega za aplikacije IoT, vgrajene kartice SIM imajo najdaljšo življenjsko dobo od vseh kartic SIM in lahko zdržijo do 17 let v idealnih pogojih. Takrat bo kartica SIM verjetno preživela samo napravo.

Predvsem eSIM zahteva, da ima vaša IoT naprava združljiv modul in modem, ki stane več kot komponente, ki jih potrebujete za tradicionalne oblike SIM.

Esim In Nano Sim 3

Kaj je nano SIM?

Nano SIM, znana tudi kot 4FF, je četrta generacija kartic SIM. Z merami samo 12,3 mm x 8,8 mm x 0,67 mm je nano SIM le delček velikosti prvotne kartice SIM 1FF in bistveno manjši od druge in tretje generacije (2FF in 3FF). Ker je nano manjši, potrebuje manjšo režo za kartico SIM, kar daje proizvajalcem večjo prilagodljivost glede tega, kam gre, kako se ujema z zasnovo naprave in kako kompaktna je lahko sama naprava. V IoT je trend v večini aplikacij nenehno ustvarjanje manjših naprav, zato so bile naslednje generacije kartic SIM manjše od prejšnjih.

Kartice Nano SIM same po sebi nimajo nobenih dodatnih zmogljivosti, ki jih ne morete dobiti z drugimi oblikami. Samo manjši so. In na žalost so kartice nano SIM na voljo le v komercialnem razredu – industrijske različice ni. Kartice SIM industrijskega razreda so bile prvotno zasnovane za proizvodne aplikacije, kjer bodo morale naprave interneta stvari prenašati ekstremne temperature in veliko večjo stopnjo obrabe. To pomeni, da kartice nano SIM niso najbolj primerne za te aplikacije.

Ker je eUICC mogoče vdelati v katero koli obliko kartice SIM, lahko še vedno uporabite kartico nano SIM, da svojo kartico SIM opremite z novim profilom OTA, kot lahko z dejansko vdelano kartico SIM. Vendar pa še vedno obstaja nekaj pomembnih razlik med tema dvema faktorjema oblike.

eSIM proti nano SIM: ključne razlike

Ko primerjate eSIM z nano SIM, je nekaj pomembnih razlik, ki lahko vplivajo na to, katera je prava za vašo aplikacijo.

Esim In Nano Sim 2

Kartice eSIM so manjše od kartic nano SIM

Ob predpostavki, da uporabljate eSIM za sklicevanje na faktor oblike MFF2, ki ga je mogoče vdelati, so eSIM manj kot polovica velikosti nano SIM. Imajo najmanjši vpliv na zasnovo vaše naprave in vam omogočajo izdelavo najmanjših možnih naprav. Dimenzije kartice nano SIM so 12,3 mm x 8,8 mm x 0,67 mm – le delček velikosti originalne kartice 1FF. Če pa jo postavite poleg MFF2 eSIM, bo nano SIM videti velikanska. MFF2 meri le 6 mm x 5 mm x 0,9 mm.

Implementacija nano SIM stane manj kot eSIM

Ker je treba kartice nano SIM preprosto vstaviti v vašo napravo (namesto da jih prispajkate na vezje), potrebujejo manj časa in denarja za »namestitev«. Toda same kartice dejansko stanejo manj, prav tako strojna oprema, ki jo potrebujete za njihovo podporo. Če je vaša naprava fizično dovolj velika, da podpira kartico nano SIM, je morda stroškovno učinkovitejša izbira. Vendar pa boste želeli upoštevati tudi predvideno življenjsko dobo naprave.

Kartice eSIM delujejo dlje kot kartice nano SIM

Če vaša mobilna naprava traja dlje od vaše kartice SIM, ste v težavah. Zamenjava kartic SIM v velikem obsegu je neverjetno draga. Imate napravo, ki mora trajati dlje kot 10 let? V življenjski dobi naprave boste morali kupiti vsaj dve kartici nano SIM in na neki točki boste morali poslati predstavnike na terenu, da ju zamenjajo, ali pa to breme prevaliti na svoje stranke. Vnaprejšnji stroški prihranka nano SIM postanejo veliko manj privlačni za dolgotrajne naprave.

Kartice eSIM je lažje zaščititi kot kartice nano SIM

Ker je MFF2 mogoče spajkati na vezje vaše naprave, jih je lažje zaščititi pred vremenskimi vplivi. Nano SIM industrijskega razreda je zagotovo dovolj trpežna za večino aplikacij, vendar je zaradi vrat SIM sama po sebi bolj občutljiva na udarce, tresljaje in druge pogoje. Poleg tega bi moral nekdo popolnoma razstaviti napravo in bi verjetno poškodoval MFF2, ko bi ga poskušal odstraniti, medtem ko so tradicionalne kartice SIM (kot je nano) že po zasnovi odstranljive.

Vnesite iskano in pritisnite Enter

Košarica