Vodnik za nakup TV-ja: 9 stvari, ki jih morate vedeti
Vodnik Za Nakup Tv 9 Stvari Ki Jih Morate Vedeti

Vodnik za nakup TV-ja: 9 stvari, ki jih morate vedeti

Uporabite ta vodnik za nakup televizorja, da dobite pravi televizor za vaša pričakovanja in proračun.

Televizijsko nakupovanje je dandanes težko, toda ta vodnik za nakup televizorja je tu, da vam pomaga. Veste, da je na boljšem televizorju vse videti bolje, a kako najti pravi televizor zase? S toliko zaslonskimi možnostmi in tehnologijami (da ne omenjam vrtoglavega števila pametnih funkcij) je enostavno prevzeti. Z izkušnjami, pridobljenimi v desetinah pregledov, vodnikov in tehničnih pojasnil, je ta vodnik vaš šerpa skozi divjino televizijskih nakupov, ne glede na to, ali iščete preprost nakupovalni nasvet ali želite vedeti, katere funkcije so najpomembnejše.

Danes je v trgovinah osupljiva paleta televizorjev visoke ločljivosti (HD), 4K Ultra HD in celo 8K, od ugodnih velikih zaslonov do zaslonov višjega razreda, ki razlikujejo najboljše razpoložljive televizorje . Od razlik med ločljivostjo 8K in 4K, osnov funkcij pametnega televizorja, zakaj želite HDR in razlik med LED in OLED , imamo odgovore na vsa pogosta vprašanja o pametnih televizorjih.

Tukaj smo z našim vodnikom za nakup televizorja, ki vam bo pomagal pri odločitvi.

Vodnik za nakup TV hitri nasveti

Če se vam mudi, so tukaj najpomembnejše stvari, ki jih morate upoštevati, preden kupite televizor. Vsako od teh točk podrobneje razložimo v spodnjem vodniku za nakup televizorja:

  • Ne kupujte televizorja z ločljivostjo manj kot 4K. Izogibajte se kompletom v polni HD ali 1080p.
  • 8K televizorje lahko preskočite (zaenkrat). 8K televizorji so zelo dragi, 8K filmi in oddaje pa še niso na voljo.
  • Pričakujte, da boste plačali približno 500 $ za dober proračunski 55-palčni 4K TV. In vsaj 900 $ za 65-palčni model. Modeli z boljšo sliko, zvočniki in funkcijami bodo stali več.
  • Poiščite hitrost osveževanja 60 Hz ali 120 Hz: Ko gre za hitrost osveževanja, je 60 Hz dobro, 120 Hz pa je bolje. Višja hitrost osveževanja zagotavlja bolj gladko gibanje za vse, od filmov in oddaj do športa v živo in igranja iger.
  • Poiščite komplet, ki je združljiv s HDR : ponuja bolj realistične barve in boljši kontrast.
  • Televizorji OLED so videti veliko bolje kot večina LCD televizorjev: Toda televizorji QLED proizvajalcev Samsung, Vizio in TCL so cenovno ugodna sredina.
  • Poiščite vsaj štiri vrata HDMI. Če lahko, se odločite za novejši format HDMI 2.1 .
  • Načrtujte nakup zvočne vrstice . TV zvočniki so danes slabši, ker so zasloni tanjši.
  • Izogibajte se podaljšanim garancijam. Podjetje vaše kreditne kartice morda že zagotavlja zaščito pri nakupu

Velikost Zaslona Iskanje Sladkega Mesta

Velikost zaslona: Iskanje sladkega mesta

Ne glede na to, ali iščete osnovni ali visokozmogljiv televizor, bo verjetno največji dejavnik pri vaši odločitvi velikost zaslona. Razmislite, koliko ljudi v vaši družini običajno gleda naenkrat in kam boste postavili svoj novi komplet. Nato izberite največjo velikost zaslona, ​​ki se bo udobno prilegala temu prostoru – in vašemu proračunu. Današnja sladka točka, glede na ceno, zmogljivost in tipično dnevno sobo, je med 55 in 65 palci.

Velikost zaslona je odvisna tudi od tega, kako blizu sedite televizorju. V bistvu, če lahko vidite posamezne slikovne pike zaslona, ​​ste preblizu. Dobro pravilo je, da morate sedeti na razdalji od televizorja, ki je trikrat večja od višine zaslona za HD in le 1,5-krat večja od višine zaslona za 4K Ultra HD. Z drugimi besedami, lahko sedite dvakrat bližje televizorju 4K UHD.

Noben vodnik za nakup televizije, ne glede na to, kako podroben, ne more nadomestiti vaše lastne izkušnje in presoje. Če imate možnost, pojdite v trgovino (in morda pripeljite svojo družino) in si oglejte televizorje. Čeprav je vsebina 4K manj pogosta kot 1080p, boste morda želeli to tehnologijo z višjo ločljivostjo, če nameravate sedeti blizu zelo velikega zaslona.

Vendar morate razmisliti tudi o tem, kam bo televizor šel v vašem domu. Čeprav je zgornji nasvet namenjen dnevnim sobam in domačim kinom, boste želeli razmisliti, katera velikost je primerna za druge dele hiše, na primer spalnico ali kuhinjo, kjer je manjši televizor morda nujen.

Nasvet: Izberite velikost zaslona in ločljivost, ki ustreza razdalji, na kateri boste sedeli od zaslona. Začeli bi pri 55 palcih, razen če ste v majhnem stanovanju ali spalnici.

Locljivost Zaslona 8k 4k Ali Hd

Ločljivost zaslona: 8K, 4K ali HD?

Ločljivost opisuje število slikovnih pik, ki sestavljajo sliko na zaslonu, opisano v obliki vodoravnih vrstic in navpičnih stolpcev. Več slikovnih pik se pretvori v ostrejšo sliko in natančnejše podrobnosti, zato je višja ločljivost (skoraj vedno) boljša.

Noben vodnik za nakup televizije ne bi bil popoln brez razprave o resoluciji. Dolga leta je ločljivost 1920 x 1080, imenovana tudi polna HD, standardna in je še vedno najpogostejša ločljivost v televizorjih po vsem svetu. Vendar pa proizvajalci televizorjev hitro prehajajo na Ultra HD komplete (imenovane tudi 4K). Ti modeli 4K imajo štirikrat večje število slikovnih pik kot trenutni zasloni HDTV. Govorimo o 2.160 vodoravnih črtah ali 3840 x 2160 slikovnih pik.

Največja prednost televizorjev 4K je, da imajo majhni predmeti na zaslonu več podrobnosti, vključno z ostrejšim besedilom. Na splošno so slike videti bogatejše in bolj realistične kot na HDTV-ju, vendar so prednosti lahko majhne. Ostrejša slika ima tudi dodatno prednost, saj vam omogoča udobno gledanje zaslona z krajše razdalje, zaradi česar je večje televizorje bolj udobno za ogled v domu običajne velikosti.

Videoposnetek Ultra HD je videti odlično in ga je vedno lažje najti. Več storitev pretakanja, kot so Netflix, Amazon Video in celo YouTube, je začelo ponujati vsebino 4K, zaradi česar so pametni televizorji in pretočne palice najboljša izbira za preprosto iskanje filmov in oddaj 4K. Čeprav so diski ultra HD Blu-ray vse pogostejši, so še vedno manj pogosti kot standardni 1080p. TV v živo še ni v celoti sprejela 4K, vendar so DirectTV, Dish Network in Comcast Xfinity začeli ponujati 4K filme. Čeprav lahko nabori Ultra HD nadgradijo obstoječo HD vsebino, so rezultati lahko mešani in niso videti tako ostri kot izvirno programiranje 4K.

Morda boste začeli prenašati 4K TV po zraku. Novi standard oddajanja ATSC 3.0 (imenovan tudi NextGen TV) se je leta 2020 začel uvajati v več mestih po Združenih državah Amerike, kar prinaša potencial za boljši signal, boljšo sliko in pametnejše funkcije z internetno povezljivostjo. Ta novi standard se bo razširil leta 2021, vendar je televizorjev s sprejemniki ATSC 3.0 še vedno malo. (Za naša priporočila si oglejte najboljše televizorje s sprejemniki ATSC 3.0.)

Zdaj so na trgu končno cenovno ugodni 8K televizorji. Ti zasloni štirikrat povečajo ločljivost, ki jo vidimo na kompletih 4K, kar ponuja ogromen preskok v kakovosti slike, vendar je iskanje vsebine v celoti izkoristiti to višjo ločljivost izjemno omejeno. Oglejte si naš vodnik. Ali bi morali kupiti 8K TV leta 2021? če želite izvedeti, zakaj kupcem še vedno priporočamo uporabo 4K.

Nasvet: Ultra HD ločljivost, imenovana tudi 4K, postaja vse bolj standard in je boljša izbira, če želite svojo naložbo zagotoviti v prihodnosti. Že lahko kupite 8K televizorje z višjo ločljivostjo, vendar predlagamo, da z nakupom počakate.

Locljivost 8k Pocakajte

Ločljivost 8K: počakajte

Če se vam je zdelo, da je skok na ločljivost 4K neverjeten, vas bo presenetil 8K, ki še dodatno poveča podrobnosti s 7680 x 4320 slikovnimi pikami. Neverjetno je videti in to je naslednja velika stvar pri potrošniških televizorjih. Toda vsak vodnik za nakup TV-ja bi moral povedati, da za to še ni vredno zapravljati svojega denarja.

Proizvajalci televizorjev veliko stavijo na 8K zaslone in ni dvoma, da je to naslednja velika stvar pri televizorjih. Toda vsem tem osupljivim podrobnostim še vedno manjka bistveni element: vsebina. 8K filmov ni na voljo za nakup, pretakanje v 4K pa je že bolj zahtevno, kot ga zmore internetna povezava mnogih ljudi.

Podjetja doslej upajo, da bo z domiselno nadgradnjo, ki jo poganja umetna inteligenca, vse videti dovolj dobro, da bo upravičilo cene, ki daleč presegajo stroške vrhunskih kompletov 4K. Modeli 8K na trgu so dragi, vendar postajajo vse boljši. Medtem ko so se zgodnji modeli ponašali z ogromnimi zasloni in enako velikimi cenami, so se pojavili manjši, cenovno dostopnejši kompleti 8K.

Nasvet: drage 8K televizorje lahko prepustite zgodnjim uporabnikom. Dokler vsebina ni na voljo, boste plačali veliko denarja za izboljšan video 4K.

Hdr Dobite Ga Ce Zelite Najvec Barv

HDR: dobite ga, če želite največ barv

HDR je nova funkcija naborov 4K Ultra HD in pomeni visok dinamični razpon, ki se nanaša na njegovo sposobnost zagotavljanja več barv, več ravni kontrasta in povečane svetlosti. HDR je v bistvu nadgradnja formata 4K ali Ultra HD (ne velja za komplete HD 1080p). Za to novo funkcijo so izdelovalci televizorjev za komplete krstili nove poimenovanje, da bi jih razlikovali od standardnih 4K Ultra HD televizorjev.

Osnovni standard za vsebine z visokim dinamičnim razponom se imenuje HDR10, kot ga je določilo UHD Alliance, industrijska trgovska skupina. Na desetine podjetij podpira to osnovno minimalno specifikacijo za združljivost HDR, zato boste letos videli “HDR10” ali “Ultra HD Premium” v vse večjem številu kompletov.

Dolby Vision je zahtevnejša različica HDR, ki so jo ustvarili in licencirali ljudje, ki so nam prinesli zmanjšanje šuma Dolby in prostorski zvok. Teoretično mora nabor Dolby Vision izpolnjevati strožji nabor meril za prikaz vsebine HDR, in zdi se, da naše testiranje to potrjuje. Dolby Vision je doslej vodil industrijo v smislu lastniških formatov HDR.

Še vedno prihaja do zmede pri HDR. Vsak komplet, ki podpira HDR, na trgu je trenutno združljiv s HDR10, vendar je Dolby Vision na voljo le v kompletih, ki izpolnjujejo Dolbyjeve tehnične standarde in plačujejo licenčnine za standard. Kljub temu je Dolby Vision hitro postal industrijski standard za vsebine HDR in ga je mogoče najti na vrhunskih modelih večine blagovnih znamk (vključno z LG, Sony, TCL in Vizio).

Samsung je predstavil svoj vrhunski format HDR, imenovan HDR10+, za vse svoje pametne televizorje. (Da, Samsungovo poimenovanje naredi stvari zelo zmedene.) Čeprav format HDR10+ ponuja odlično izkušnjo gledanja, je veliko manj pogost kot Dolby Vision, saj je vsebina HDR10+ na voljo na Amazon Prime Video in peščica UHD Blu-ray. Še bolj težavno je, da mnogi predvajalniki UHD Blu-ray sploh ne podpirajo HDR10+, zato so vaše možnosti še bolj omejene, če želite iti all in na Samsungov lastniški format HDR.

Tako Technicolor kot IMAX sta na trg prinesla tudi svoje lastne standarde, imenovane Technicolor Advanced HDR oziroma IMAX Enhanced. Še vedno je prezgodaj vedeti, ali bo kateri od teh novejših formatov močno vplival na trg.

Na voljo ni veliko programiranja HDR, vendar postaja videti nekoliko bolje. Obstaja nekaj deset filmov v novem formatu 4K Blu-ray diskov, z naraščajočim številom oddaj HDR, ki so na voljo prek storitev pretakanja, kot sta Amazon Prime in Netflix. Nekateri novi predvajalniki 4K Blu-ray prav tako obljubljajo, da jih je mogoče nadgraditi za nove diske HDR, vendar preverite pred nakupom. Nazadnje imata kabel in satelit svojo obliko HDR, imenovano Hybrid-Log Gamma (HLG), zato bi morali občasno videti pojav HDR za filme in celo televizijo v živo.

Nasvet: Ne izbirajte kompleta samo zaradi njegove podpore HDR, ker standard še ni uveljavljen. Če pa želite najboljše, kupite komplet HDR, ki je združljiv z Dolby Vision, saj se zdi, da ta format pridobiva na zagonu.

Hitrost osveževanja: hitreje je bolje

Hitrost osveževanja, izražena v Hertzih (Hz), opisuje, kolikokrat na sekundo se slika osveži na zaslonu. Standardna hitrost osveževanja je 60-krat na sekundo ali 60 Hz. Vendar pa lahko pri prizorih s hitro premikajočimi se predmeti stopnja osveževanja 60 Hz povzroči, da so stvari videti zamegljene ali nemirne, zlasti na LCD-televizorjih visoke ločljivosti. Torej, da bi ustvarili bolj trdno sliko, so proizvajalci podvojili hitrost osveževanja na 120 Hz (in v nekaterih primerih na 240 Hz).

Ker v izvirni video vsebini ni toliko slik na sekundo, televizorji na različne načine obravnavajo hitrejše osveževanje. Ena od metod je preprosto vstavljanje črnih slik med izvirne slike, s čimer zavedete gledalčeve oči, da vidijo manj zamegljeno in bolj trdno sliko. Druga tehnika je ustvarjanje in vstavljanje novih slik – ki prikazujejo stanje gibanja med dvema sosednjima slikama – za prikaz bolj realističnega gibanja. Vendar pa, odvisno od tega, kako poteka obdelava videa, lahko film ali sitcom izgleda plosko ali kot da bi šlo za slabo osvetljeno starodavno milo opero.

Nekateri novi modeli se ponašajo s podporo za visoko frekvenco sličic (HFR), kar pomeni, da imajo tako višjo hitrost osveževanja kot dodano podporo za vsebino z več kot 60 Hz hitrostjo sličic. Ker je vsebina HFR nastavljena tako iz filmov kot oddaj v živo, HFR pa bo še posebej dober za športe v živo, zato je vsekakor funkcija, na katero morate biti pozorni.

Igralci bodo še posebej radi dobili višje stopnje osveževanja, a če uporabljate igralno konzolo, je 60 Hz najboljša točka. Večina igralnih konzol dosega največ 60 sličic na sekundo in tudi najboljši igralni televizorji 4K ponujajo najboljšo zmogljivost precej pod 120 Hz, ki jih predlagamo za druge vsebine.

Opozorilo: pazite na izraze, kot je “efektivna hitrost osveževanja”, kar pomeni, da je dejanska hitrost slike polovico navedene (npr. “efektivna hitrost osveževanja 120 Hz” je dejansko 60 Hz). Vse ostalo je narejeno z video obdelavo, ne pa z osveževanjem zaslona.

Nasvet: Igralci bodo veliko dobili od televizorja s 60 Hz, vendar večina kupcev televizorjev ne bi smela kupiti televizorja s frekvenco osveževanja manj kot 120 Hz.

Hdmi Povezave

HDMI in povezave: poiščite več

Morda se zdi, da je to napačna misel, vendar bodite pozorni na število vhodov HDMI, ki jih ima komplet. Proizvajalci, ki želijo zmanjšati stroške, lahko ponudijo manj priključkov HDMI na zadnji strani. Ta vrata se lahko hitro porabijo: dodajte zvočno vrstico, Roku ali Chromecast in igralno konzolo in že ste uporabili tri vrata.

Če ste se odločili narediti potop in pridobiti 4K Ultra HD, se prepričajte, da vrata kompleta podpirajo HDMI 2.0, da se prilagodijo prihodnjim virom Ultra HD. Številni televizorji na trgu imajo samo ena vrata, ki podpirajo shemo zaščite pred kopiranjem 4K, znano kot HDCP 2.2 (zaščita digitalne vsebine z visoko pasovno širino).

Novejši format HDMI 2.1 se je v zadnjih mesecih začel pojavljati na televizorjih , medtem ko bodo največje prednosti novega standarda vidne pri zagotavljanju 8K vsebin, v kompletih 4K prihaja še veliko dobrot. Največja izboljšava je podpora za spremenljivo hitrost osveževanja (VRR), ki uvaja isto vrsto ujemanja hitrosti sličic, ki jo vidimo v tehnologijah Nvidia G-Sync in AMD FreeSync. Če prilagodite hitrost osveževanja televizorja s hitrostjo sličic vašega vira vsebine – v tem primeru grafične kartice v igralni konzoli ali računalniku – boste dosegli bolj gladko delovanje in nič trganja zaslona. Doda tudi višje hitrosti sličic za video 4K in bogatejše podatke HDR, ki bodo omogočile prilagoditve na ravni scene za natančnejši nadzor osvetlitve ozadja.

Do zdaj smo opazili, da se zmožnost HDMI 2.1 pojavlja pri nekaj modelih, ki uporabljajo hitrejši standard za vsa štiri vrata HDMI. In HDMI 2.1 se letos pojavlja na več televizorjih, z modeli LG, Samsung, Sony. Bodite pozorni na ta vodnik za nakup televizorja, da boste razumeli, kako vam lahko HDMI 2.1 koristi in ali je vredno čakati nanj v prihodnjem letu.

Nasvet: Poiščite vsaj štiri vrata HDMI; in se odločite za novejši format HDMI 2.1, če lahko.

Razlozene Vrste Televizorjev In Zargon Lcd Led Lcd Oled

Razložene vrste televizorjev in žargon: LCD, LED LCD, OLED

Poleg projekcijskih setov sta na trgu v bistvu le dve vrsti televizorjev: LCD in OLED. Razen če imate veliko razpoložljivega dohodka, boste verjetno kupili LCD TV.

LED in LCD kompleti

Levji delež današnjih televizorjev je LED LCD. Ti kompleti HD in Ultra HD uporabljajo svetleče diode (LED) za osvetlitev zaslona LCD in so lahko izjemno tanki. Številni od teh televizorjev lahko dinamično osvetlijo določene dele zaslona in zatemnijo druge dele, da bolje predstavljajo mešanico svetlih in temnih območij v prizoru – funkcija, znana kot aktivno zatemnitev ali lokalno zatemnitev. Enostavne LED LCD-sete lahko dobite že za 200€ za 32-palčni zaslon, medtem ko lahko vrhunski 90-palčni model stane 8000€.

Ena skrita funkcija, ki ločuje cenovno ugodne televizorje od premium modelov, je osvetlitev ozadja. Z več različnimi vrstami LED osvetlitve ozadja, ki se uporabljajo v sodobnih televizorjih, se splača vedeti razliko med različnimi možnostmi. Oglejte si razloženo osvetlitev ozadja televizorja: osvetlitev robov v primerjavi s celotnim nizom proti mini-LED za poglobljen pogled na osvetlitev sodobnega televizorja.

Druga tehnologija LCD, imenovana kvantne pike, postaja vse bolj pogosta, ki jo spodbujajo zahteve HDR za ustvarjanje širšega nabora barv in več svetlosti. LCD, ki uporablja kvantne pike, ima v bistvu še eno plast ali dodano “tirnico” nanokristalnih pik različnih velikosti, ki zasvetijo, ko jih zadene LED osvetlitev ozadja. Rezultat je širši barvni spekter in povečana svetlost.

Za cenovno ugodno sredino med osnovnimi LCD in dragimi zasloni OLED je izboljšanje kvantnih pik pametna pot, le naj vas podoben videz besed QLED in OLED ne zavede – zasloni s kvantnimi pikami so še vedno LCD televizorji.

Prednosti: široka paleta cen, velikosti in funkcij; Nekateri cenovno ugodni modeli Ultra HD 4K; Svetli zasloni, vidni tudi v sončni sobi; Kakovost slike se nenehno izboljšuje z osvetlitvijo celotnega niza in tehnologijo kvantnih pik.

Proti: kaže pomanjkljivosti pri prikazovanju hitrega gibanja, kot pri športu; Izgubi nekaj podrobnosti v senci, ker slikovne pike ne morejo biti popolnoma črne (tudi pri osvetlitvi celotnega niza); Slike zbledijo pri gledanju od strani (izven osi).

OLED televizorji

Televizorji OLED so boljši od LED-LCD s polno paleto z nekaj ducati svetlobnih območij. Namesto osvetlitve ozadja OLED uporabljajo plast organskih LED, ki so nadzorovane na ravni slikovnih pik, da dosežejo absolutno črno in osupljivo raven kontrasta. (Posnetki ognjemeta na črnem nebu so najljubša predstavitev tehnologije OLED.)

Vendar LG ni edino podjetje, ki aktivno sledi tehnologiji OLED pri velikih zaslonih. Sony že nekaj let ponuja modele OLED in pričakujemo, da bomo pozneje letos videli novo ponudbo OLED tako Vizia kot Philipsa.

Najboljša zaslonska tehnologija v svojem razredu je vidna izključno na kompletih 4K in 8K in segajo v velikosti od 55 palcev do 75 palcev ali več. Toda OLED je postal tudi veliko bolj dostopen, saj se 55-palčni modeli prodajajo za manj kot 1000€, 65-palčni modeli pa v razponu od 1000€ do 2000€.

Pozneje letos bomo morda celo videli prve zaslone OLED za manj kot 1000€, ko bodo tekmovala nova podjetja in bodo na trg prihajale manjše plošče OLED.

Prednosti: najboljša TV slika, brez nobene; Barve so resnično živahne, globlje črne in boljši kontrast in podrobnosti v senci, kot jih dosegajo LCD televizorji; Ohrani kakovost slike pri gledanju od strani.

Proti: Premium cene; nižja najvišja svetlost kot pri nekaterih LCD-nastavkih, negotovost glede tega, kako se bodo zasloni obnesli skozi čas, vključno s tem, ali bodo obdržali “duhovne” slike (znane tudi kot vžgane) pred predolgo prikazovanjem statične slike.

Toda televizijska industrija vedno pripravlja nove tehnologije in nov žargon. Čeprav so tehnologije, kot sta mikro-LED in mini-LED , še vedno nove in razmeroma redke, lahko televizorje z novo tehnologijo kupite že zdaj, zato spremljajte našo pokritost, da boste izvedeli o novih funkcijah, ko bodo prispele.

Pametni Televizorji Vecina Jih Je Ze

Pametni televizorji: večina jih je že

Vse več kompletov ima vgrajen Wi-Fi za povezovanje internetnih storitev, kot je Netflix, za pretakanje videoposnetkov ali za zagon aplikacij za gledanje programov za posebne interese, prenos filmov na zahtevo, igranje iger ali celo objavljanje na Facebooku. Najnovejši modeli lahko celo iščejo vsebino prek storitev pretakanja in programiranja v živo po kablu in satelitu.

Vmesniki so na splošno vse boljši. Vizio, LG in zdaj Samsung uporabljajo priročno vrstico ikon na dnu zaslona. Roku ponuja svoj slavno intuitiven vmesnik v nizkocenovnih televizorjih Hisense, TCL in drugih poceni blagovnih znamk. Google ponuja svojo platformo Android TV podjetjem, kot sta Sony in Westinghouse, Amazon pa je skočil v mešanico s televizorji Amazon Fire Edition iz Toshibe in Insignie (blagovna znamka Best Buy). Medtem ko večina pametnih televizorjev vključuje glavne storitve, kot so Pandora, Hulu in Netflix, preverite, ali ima televizor, ki ga kupite, želene možnosti. Naši vodniki po pogostih vprašanjih o pametnih televizorjih in primerjava platform pametnih TV so dobra mesta za začetek.

Aplikacije za pretakanje, ki so na voljo na pametnih televizorjih, so tudi eden najboljših načinov za iskanje in uživanje v vsebinah 4K in HDR. S filmi in oddajami, ki jih ponujajo storitve Amazon, Hulu, Netflix in YouTube, je hitro in enostavno najti tako ločljivost 4K kot vsebino, ki podpira HDR – lažje kot iskanje Blu-ray z želenimi formati. Edina skrb je, ali lahko vaša internetna povezava zagotovi dovolj pasovne širine.

Vendar niso vsi pametni televizorji enaki. Številne cenovno ugodne blagovne znamke bodo ponujale funkcionalnost pametne televizije, ne da bi poimenovali dejansko platformo, ki jo uporabljajo. V teh primerih pričakujte, da boste naleteli na omejitve. Pametne platforme zunaj blagovne znamke pogosto trpijo zaradi močno omejene izbire aplikacij, slabše zmogljivosti in zevajočih varnostnih lukenj.

V preteklosti ste lahko kupili cenejši »neumni« televizor in ga naredili pametnega s pretočno napravo, kot je Mi TV Box S za 60€ . Toda dandanes je težko dobiti televizor, ki ni pameten, tudi če se odločite za majhen ugoden model. Izvedite več o funkcijah in funkcijah v našem vodiču za pametne televizorje in Kako kupiti neumni televizor – in zakaj bi to želeli .

Nasvet: pametna zmogljivost je zdaj standardna funkcija televizorjev, zato je vse manj pomemben dejavnik pri vaši odločitvi o nakupu.

Ne pozabite na igre: lastnosti so pomembne

Dober televizor za igre ne bo imel le odlične slike in zvoka. Upoštevati morate tudi možnosti povezovanja, igralne funkcije in splošno odzivnost televizorja.

Čeprav že priporočamo, da poiščete več vrat HDMI, lahko dodatna vrata HDMI pomenijo razliko med tem, da pustite konzolo priključeno in jo zamenjate za predvajalnik Blu-ray vsakič, ko želite zagnati krog Call of Duty.

Čeprav je HDMI 2.1 še vedno relativno nov, ga je treba imeti za katero koli konzolo naslednje generacije. Nekatere funkcije, ki jih ponuja specifikacija 2.1, so postale veliko bolj pogoste, na primer način samodejnega nizke zamude (ALLM), ki preklopi v način igre, takoj ko je konzola vklopljena, in spremenljiva hitrost osveževanja (VRR), ki se ujema z zaslonom. na izhod po sličicih, ki prihaja iz televizorja, sinhronizira oba za igranje iger brez tresenja.

Kontrastno razmerje: nezanesljive številke

Kontrastno razmerje opisuje obseg ravni svetlosti, ki jih lahko prikaže nabor. Boljša kontrastna razmerja prikazujejo bolj subtilne sence in odtenke ter s tem boljše podrobnosti. Vendar se način, kako proizvajalci merijo taka razmerja, zelo razlikuje. Dejansko je bila specifikacija tako temeljito diskreditirana, da če jo prodajalec uporablja kot prodajno točko, bi morali nakupovati nekje drugje.

Pri vseh televizorjih, ki jih testiramo, uporabljamo isto metodo za preverjanje kontrastnih razmerij, tako da lahko približno rečemo, kako dobro se primerjajo med seboj. Kljub temu je še vedno najbolje, da se sami prepričate, kako televizor prikazuje podrobnosti senc, tako da poiščete film s temnimi prizori in vidite, kako dobro razkriva podrobnosti v sencah, recimo, filma o Harryju Potterju. Pred dokončno presojo preizkusite svetlost, ostrino in druge nastavitve slike televizorja. (Namig: na televizorju izberite način »film« ali »kino«.)

Najboljši televizorji bodo imeli globoke temne črne ravni, medtem ko cenejši zasloni svetijo s temno sivo, tudi če bi morali prikazovati črno. Te sivine se imenujejo “povišane ravni črne barve” in so pogosta težava pri manj vrhunskih LCD televizorjih.

Zaključek : specifikacije proizvajalčevega kontrastnega razmerja lahko prezrete, saj niso primerljive med blagovnimi znamkami. Namesto tega poiščite globoke črne ravni in minimalne haloe okoli visoko kontrastnih predmetov.

Zvok Pridobite Zvocno Vrstico Oz Soundbar

Zvok: Pridobite zvočno vrstico (Soundbar)

Tudi najboljši in najdražji HDTV imajo Ahilovo peto: slab zvok. To je posledica vitke zasnove ravnih plošč — ni dovolj prostora za velike zvočnike, ki oddajajo poln, bogat zvok. Torej imate tri možnosti: uporabite slušalke (zaradi katerih se lahko zdite nesocialni), kupite sistem prostorskega zvoka (ki ga je lahko nastavite in povzroča nered) ali kupite zvočno vrstico.

Zvočne vrstice so priljubljene, ker lahko za 300€ ali manj bistveno izboljšajo kinematografsko izkušnjo in jih kljub temu namestite v nekaj minutah. Za najboljše soundbars so dovolj tanke, da se prilega pod stojalu za televizor brez blokiranja spodnji del slike. Večina jih je mogoče namestiti tudi pod stenski televizor. Več podjetij ponuja tudi zvočne škatle ali stojala, ki se lahko pomaknejo pod komplet.

Nekateri televizorji in zvočne vrstice podpirajo tudi Dolby Atmos , novejši avdio standard Dolby, ki vključuje zvok nad glavo za popolnejšo izkušnjo poslušanja. Čeprav lahko učinek Atmos dosežete s pomočjo zvočnikov v stropu, imajo številne zvočne vrstice vgrajene zvočnike Atmos za obdelavo zvoka in zvočnike, ki se sprožijo navzgor, da ustvarite bolj realističen zvok, ki ne zahteva namestitve več zvočnikov, kot bi jih imeli pri 5.1 ali 7.1. Prostorski zvok.

In ne obremenjujte se z dodatnimi kabli. Skoraj vsi trenutni televizorji imajo vsaj ena vrata HDMI s funkcijo povratnega avdio kanala (ARC) . Ta standardna funkcija HDMI vam omogoča uporabo HDMI kot vhoda in avdio izhoda, kar vam omogoča, da ne samo pošiljate zvok na televizor iz zunanjih medijskih naprav, temveč tudi na vaš zvočni vrstici. Ta povezava ARC pomeni, da dobite odličen zvok za vse svoje naprave, brez posebnega sprejemnika.

Nasvet: Filmi in šport imajo koristi od dodajanja zvočne vrstice.

Vnesite iskano in pritisnite Enter

Košarica