Zakaj kolesariti: 10 blagodejnih učinkov

Zakaj kolesariti: 10 blagodejnih učinkov

Kolesarjenje je aerobna vadba, ki ponuja veliko prednosti. Med njimi je zagotovo ta, da si jo glede na intenzivnost lahko popolnoma prilagodite, zaradi česar je primerna prav za vsakogar.
Znano pa je tudi, da vas kolesarjenje ohranja aktivne in pomaga ohranjati zdrav življenjski slog. Kako lahko kolesarjenje izboljša vaše telesne sposobnosti in splošno počutje, boste izvedeli v naslednjih nekaj odstavkih.

1. Uravnavanje telesne teže

Visoko intenzivno kolesarjenje pomaga zniževati raven telesne maščobe, kar spodbuja zdravo uravnavanje telesne teže. Poleg tega boste s kolesarjenjem povečali še metabolizem, krepili mišice in tako poskrbeli za porabo kalorij tudi v mirovanju.

2. Povečanje moči nog

Kolesarjenje izboljšuje splošno delovanje spodnjega dela telesa, kar boste na svojih nogah hitro opazili tudi sami. Največji učinek ima na štiriglavo stegensko mišico, zadnjične mišice, zadnje stegenske mišice in meča. Če želite za svoje noge narediti še več, nekajkrat na teden poskusite z vadbo z utežmi, kot so počepi, potiski z nogami in izpadni koraki.

3. Odlična vadba za začetnike

Kolesarjenje je izjemno preprosto. Če pa vseeno imate težave s kolesarjenjem na klasičnih kolesih, lahko namesto tega poskusite kolesariti na sobnem kolesu. Ob njegovi nizki intenzivnosti je kolesarjenje priporočljivo tudi v primeru, če se vračate po kakšni poškodbi. Sčasoma, ko boste postajali močnejši, pa boste lahko povečevali tudi njegovo intenzivnost in tempo pedaliranja.

4. Učinkovita vadba za mišice jedra

Morda se tega niti dobro ne zavedate, vendar kolesarjenje deluje tudi na vaše mišice jedra, vključno s hrbtnimi in trebušnimi mišicami. Določena moč mišic jedra je nujno potrebna za vzdrževanje položaja na kolesu kot tudi kontrole kolesa na cesti. Močne trebušne in hrbtne mišice v tem primeru podpirajo vašo hrbtenico, povečajo stabilnost in izboljšajo udobje med kolesarjenjem.

5. Krepitev duševnega zdravja

Znano je, da kolesarjenje olajša občutke stresa, depresije in tesnobe. Kadar se med kolesarjenjem osredotočite na pot, vam to pomaga razvijati koncentracijo, prav tako pa boste s tem odvrnili pozornost od vaših vsakdanjih skrbi. Če ste brezvoljni, se zgolj za 10 minut usedite na kolo in sprostili se bodo endorfini, ki izboljšujejo vaše počutje in znižujejo raven stresa.

6. Pozitiven začetek jutra

Začnite dan z aktivnostjo, kot je kolesarjenje, ki vas bo zbudila, pospešila vaš krvni obtok in vam omogočila, da začnete dan z občutkom, da ste nekaj dosegli. To vam bo pomagalo, da boste tekom celotnega dne bolj pozitivni, kar lahko pomembno vpliva k vašim odločitvam. Jutranje aktivnosti z nizko intenzivnostjo kurijo dvakrat več maščobe, izboljšajo vzdržljivost in preko celotnega dne povečajo energijo in presnovo.

7. Preprečevanje zdravstvenih težav

Redno kolesarjenje je eden od načinov, da se izognete sedečemu načinu življenja in morebitnim zdravstvenim težavam. Kolesarjenje pomaga pri preprečevanju težav s srcem, kot so možganska kap, srčni infarkt in visok krvni pritisk, prav tako pa bistveno pripomore k preprečevanju in kontroli sladkorne bolezni tipa 2.

8. Okolju prijazna aktivnost

S kolesarjenjem na delo in po opravkih boste bistveno pripomogli k manjšemu ogljičnemu odtisu v okolju. Je odlična alternativa različnim oblikam prevoza, s čimer se izognete tudi morebitnemu sedenju v avtomobilu v času prometnih konic, prav tako pa vam ni potrebno skrbeti za parkirno mesto.

9. Izboljšanje ravnotežja, drže in koordinacije

Z vzdrževanjem stabilnega položaja in ohranjanjem kolesa v pokončnem položaju nevede vplivate na izboljšanje splošnega ravnotežja, koordinacije in drže telesa. Še posebej ravnotežje s starostjo bistveno upade, zato je ključnega pomena, da ga redno vzdržujete, saj boste s tem preprečili neprijetne padce ali celo zlome.

10. Aktivnost z majhnim vplivom na sklepe

Kolesarjenje je odlična aktivnost za vse tiste, ki si želite intenzivne vadbe, ne da bi pri tem obremenjevali svoje sklepe. Zaradi svojega majhnega vpliva je zato odlična alternativa za vse, ki imate težave s sklepi, še posebej v spodnjem delu telesa.

Povzeto po Mediadesk

Vnesite iskano in pritisnite Enter

Košarica