NFC? Prvič slišim za to…
Nfc2

NFC? Prvič slišim za to…

Vsi današnji pametni telefoni so opremljeni s tehnologijo NFC. Ne glede na to, ali se zavedate ali ne, vaš telefon verjetno trenutno uporablja NFC. Vendar ne skrbite – NFC porablja minimalno baterijo in procesorsko moč, hkrati pa ponuja številne prednosti, ki izboljšujejo funkcionalnost vaše naprave. Čeprav se pogosto uporablja v aplikacijah za plačila in prenos podatkov med enakovrednimi uporabniki, ima NFC veliko več aplikacij, ki vam lahko olajšajo življenje. Preberite, če želite izvedeti, kako lahko v celoti izkoristite zmogljivost NFC telefona.

Kaj je NFC na mojem telefonu?

NFC pomeni komunikacijo bližnjega polja in omogoča, da telefoni, tablični računalniki, prenosniki in druge naprave zlahka delijo podatke z drugimi napravami, opremljenimi z NFC. Razvil se je iz tehnologije radiofrekvenčne identifikacije (RFID). RFID stoji za tistimi varnostnimi karticami za skeniranje, ki vas pripeljejo v pisarno vsak dan ali konec koncev tudi plačilne brezstične kartice.

NFC je zelo podoben RFID-u, vendar je NFC omejen na komunikacijo znotraj približno 4 palcev, zato morate telefon držati tako blizu brezkontaktnega čitalnika, če uporabljate Apple Pay ali Samsung Pay. Večina ljudi meni, da je majhen polmer NFC velika varnostna prednost in to je eden od razlogov, zakaj se je NFC uveljavil kot varna alternativa kreditnim karticam. Tehnologijo pa je mogoče uporabiti za več kot samo za nakup kave v Starbucksu. NFC lahko prenaša tudi podatke, kot so videoposnetki, kontaktni podatki in fotografije, med dvema napravama, ki podpirata NFC.

Nfc1

Kako deluje NFC?

Za razliko od Bluetooth, NFC za prenos podatkov ne zahteva nobenega ročnega seznanjanja ali odkrivanja naprav. Povezava NFC se samodejno zažene, ko druga naprava NFC vstopi v predhodno določeno 4-palčno območje. Ko sta v dosegu, obe napravi takoj komunicirata in uporabniku pošiljata pozive. Spodaj je navedenih nekaj glavnih načinov, kako že uporabljamo NFC med napravami.

Mobilna plačila

Ko postopoma prehajamo v brezgotovinski svet, so mobilna plačila postala priljubljena transakcijska metoda. S sodelovanjem banke in biometrično tehnologijo, vgrajeno v večino sodobnih pametnih telefonov, je mobilno plačilo varno in priročno. Če pametni telefon postavite na razdaljo 4 palcev od brezkontaktnega čitalnika v trgovini, bo vaša digitalna denarnica ali knjižica prikazana in vas bo pozvala, da potrdite plačilo. Pri Apple Pay to pomeni, da položite prst na gumb Domov, v katerem je funkcija Touch ID, ali dvakrat pritisnete gumb za vklop, da skenirate svoj obraz z Face ID. Deluje tudi z Google Pay in Samsung Pay.

Katere naprave imajo NFC?

Seznam naprav, opremljenih z NFC, se vsak dan povečuje. Za spremljanje, katere naprave izkoriščajo tehnologijo NFC, NFC World vzdržuje večinoma posodobljen seznam telefonov, ki podpirajo NFC. Številne naprave Android imajo NFC in vsak iPhone od iPhone 6 ima to funkcijo.

Vsak iPhone od iPhone 6 naprej

Apple je dolgo časa omejeval naprave, opremljene z NFC, za nakupe. Vendar pa najnovejši modeli iPhone, vključno z iPhone 12, 12 Pro, 12 Pro Max in 12 Mini, podpirajo tudi oznake NFC prek aplikacije Launch Center Pro. Različica 3 aplikacije vključuje sprožilce NFC za iPhone XR, XS in XS Max za dejanja prek nalepk NFC po meri. Telefoni iPhone 7 in novejši lahko uporabljajo skeniranje NFC v aplikaciji. Launch Center Pro za iPad je bil umaknjen, različica iOS pa zdaj podpira tako iPhone kot iPad. Za popolno razčlenitev vseh naprav Apple, ki podpirajo NFC, in njihovih omejitev glede Apple Pay, si oglejte to stran za podporo za Apple.

Vsaka naprava z operacijskim sistemom Android 4.0 in novejšim

Če vaša naprava uporablja Android 4.4 ali novejši, lahko uporabite Google Pay. Če imate napravo Samsung, lahko uporabite tudi Samsung Pay. Telefoni Android, ki delujejo na Android 4.4 do Android 9.0, lahko uporabljajo tudi Android Beam za izmenjavo sporočil ali datotek. Drugim lahko posredujete veliko informacij, kot so videoposnetki v YouTubu, kontaktni podatki, določene spletne strani in še veliko več. Če želite zagnati Android Beam, pojdite v nastavitve telefona. Za Samsung Galaxy S10 se pomaknite do Nastavitve > Povezave > NFC in plačilo. Od tam izberite NFC, nato pa se pomaknite in tapnite Android Beam. Ko uporabljate funkcijo žarka, je najbolje, da telefon postavite blizu druge naprave s čipom NFC. Pojavilo se bo obvestilo, v katerem boste morali potrditi, ali se želite povezati z zaznano napravo.

Nfc3

Kaj še lahko naredi NFC?

NFC je sposoben toliko funkcij tap-and-go – digitalne denarnice, kot so Apple Pay, Google Pay in Samsung Pay, pokrivajo le majhen del njegovih zmogljivosti. Ljubitelji glasbe lahko svojo napravo hitro povežejo z zvočniki prek NFC, prav tako pa se lahko prijavite v delovni računalnik s pritiskom na telefon, odklenete vrata avtomobila ali spremljate statistiko svojega zdravja in telesne pripravljenosti. Ta tehnologija je v procesu prenove javnega prevoza – na nekaterih avtobusih lahko skenirate pametni telefon, ki podpira NFC, ali jih ponekod uporabite kot vozovnice za metro. Denar lahko dodate na avtobusno ali podzemno vozovnico neposredno prek aplikacije, pri čemer vedno zagotovite, da imate sredstva na kartici. Ta tehnologija lahko podpira kartice zvestobe in študentske izkaznice. Končno obstaja tudi možnost, da v svoje telo vgradite čip NFC.

Vnesite iskano in pritisnite Enter

Košarica