Pod drobnogled smo vzeli TV sprejemnik 2020 LG OLED CX
Lg Tv Oled Cx 3la Izkusnja Popolnega Razkosja

Pod drobnogled smo vzeli TV sprejemnik 2020 LG OLED CX

LG CX je lanski C9 nadomestil kot najcenejši LG-jev najprimernejši OLED televizor leta 2020. Ponaša se z načinom Filmmaker, načinom HGiG, Dolby Vision IQ, nadgrajenim video procesorjem, FreeSync in ploščo OLED 2020 poleg HDMI 2.1 in drugimi lastnosti, ki jih najdemo tudi v lanskem C9. Novost v letošnjem letu je ta, da bo OLED prvič na voljo v manjši 48-palčni velikosti poleg 55, 65 in 77-palčnih modelov.

Prvi vtisi

Tu ni presenečenj. LG CX je videti kot modeli serije C, ki so bili pred njim. V letu 2020 ima CX izjemno tanek profil na zgornji polovici in električno škatlico spodaj za shranjevanje vseh voznih krogov, vhodno / izhodnih vrat itd.

CX ima enako stojalo kot lanski C9, kar zagotavlja trdno podlago za relativno lahko televizijo. Ne gre dodati kaj dosti, saj bi lahko različico serije C, z oblikovnega vidika  zlahka zmotili za prejšnjo generacijo televizorja.

Največje presenečenje je morda to, da ima CX še vedno vrata HDMI, usmerjena nazaj. Podjetje je rešilo to težavo s svojo novo serijo GX, vendar je CX še vedno opremljen z enim vratom HDMI, dvema USB vhodoma, ethernet vrati, optičnimi zvočnimi vrati in antenskimi vtiči. Preostala vrata so obrnjena vstran, kar omogoča, da jih dosežete, ko je televizor pritrjen na steno. Če televizor postavite na pohištvo, obstaja preprost sistem za upravljanje kablov, ki vam omogoča, da delno usmerite kable skozi stojalo, kot je prikazano spodaj.

OLED-plošče LG Display ostajajo nekaj najmanj odsevnih zaslonskih plošč, ki so na voljo na televizorjih, delno tudi zaradi narave integrirane OLED-ove strukture. Proti odsevni premaz je sijajen in videli boste odseve v svetlo osvetljeni sobi, vendar isti premaz pomaga ohranjati barve in kontrast v enakih pogojih gledanja.

Lg Oled Cx Oblikovanje Televizorja

Uporabniška izkušnja in funkcije

Čeprav številka različice ni več oglaševana, je LG-jeva spletna platforma WebOS dosegla verzijo 5.0, kar je v primerjavi z različico 4,5 na lanskih televizorjih. Najnovejša različica webOS-a bo znova ekskluzivna za letošnjo TV postajo. LG-jevi televizorji s starejšo webOS verzijo, žal ne bodo več prejemali posodobitev.

Operacijski sistem in pametna televizija

Kaj je torej novega v webOS 5.0? Najprej in predvsem, webOS se vam bo zdel znan, če ste ga že uporabljali v preteklosti. V celotni obliki ni večjih sprememb,  navigacija ravno tako poteka skozi meni na dnu, kamor lahko postavite svoje najljubše ikone aplikacij.

Nekatere aplikacije, kot sta Netflix ali YouTube, podpirajo “AI Preview”, kar pomeni, da storitve lahko poudarijo priporočeno vsebino nad ikono, podobno kot funkcijo predogleda, ki jo najdemo na drugih TV platformah. Podpora je še vedno omejena na peščico partnerjev, ki izkoristijo LG-jev API, kar je posledica odločitve o omejitvi funkcije za webOS 4.5 ali novejšo. Manjši ponudniki pretakanja preprosto niso spodbudni, da bi porabili čas, potreben za implementacijo API-ja, ker je njegova podpora omejena na razmeroma malo televizorjev. Če bi LG omogočil dostop do AI Preview na svojih televizijah, ki temeljijo na spletnih straneh (s posodobitvijo webOS-a na obstoječi televiziji), bi bila situacija videti zelo drugačna.

Drug primer kaže na dejstvo, da so nove aplikacije, kot sta Apple TV + in Disney +, omejene na novejše različice webOS-a, kljub temu, da delujejo dobro na relativno poceni napravah Apple TV ali Roku, ki so stare več let (in so prejemale nenehno posodabljanje OS) . Bojimo se, da se bo ta položaj le stopnjeval, z izvajanjem novih storitev pretakanja, kot so HBO Max, Peacock, Quibi, Google Stadia, Microsoft xCloud itd. Torej, čeprav LG CX ponuja trenutno najbolj ustrezne aplikacije za pretakanje, morda čez nekaj let ne bo več tako.

Podpora za predogled vsebine je LG-ju omogočila, da v webOS 5.0 zažene nov razdelek za priporočeno vsebino (glej Aladdinovo sliko na desni), ki ga je mogoče prikazati s klikom ikone za iskanje v spodnjem meniju webOS-a. V njej je mogoče najti vsebino iz različnih virov, vključno s TV kanali, YouTubom, Netflixom, Rakutenom in Amazonom, ne pa tudi v večini drugih mednarodnih ali lokalnih pretočnih storitev, kar omejuje njeno uporabnost. Ponovno bi bili ponudniki pretakanja veliko bolj spodbudili, da bi porabili čas, potreben za implementacijo API-ja, če bi LG omogočil, da je ta funkcionalnost na razpolago na vseh milijonih televizorjev, ki temeljijo na spletnem mestu (z nenehnim posodabljanjem webOS-a) v naravi.

Lg Oled Cx Webos 5.0 01

Lg Oled Cx Webos 5.0 02

webOS 5.0

Lg Oled Cx Webos 5.0 03

LG in Apple so začeli uvajati AirPlay 2, HomeKit in aplikacijo Apple TV na televizorje LG, spet omejene na novejše različice webOS. V času testiranja aplikacija Apple TV še ni bila odobrena za modele LG 2020, vendar sta bila AirPlay 2 in HomeKit implementirana. AirPlay 2 vam omogoča, da medijsko vsebino, vključno z videoposnetki, glasbo in fotografijami, brezžično potisnete iz naprave iOS ali macOS na televizor, HomeKit pa je Apple platforma povezanega doma. Zavedajte se, da AirPlay 2 na televizorjih nima nekaterih funkcij iz Apple TV škatle, kot je možnost oddajanja zvoka TV brezžično na zvočnike ali sprejemnike, ki so združljivi z AirPlay 2.

Lg Oled Cx Webos Airplay

AirPlay 2 se izvaja na skoraj enak način kot pri televizorjih Samsung in lahko prilagodite določene nastavitve. HomeKit je na drugi strani razmeroma nov razvoj televizorjev in omogoča nadzor nekaterih vidikov televizorja z aplikacijo ‘Remote’ na iPhone / iPad ali prek glasovnih ukazov na napravo, združljivo s Siri. Kot del webOS 5.0 je LG osvežil svojo nadzorno ploščo Home, ki povezuje povezane naprave (na osnovi OCF ali ThinQ) z LG-jevimi televizorji, čeprav ne z izdelki, združljivimi s Apple HomeKit, ki jih je mogoče nastaviti samo iz Applove aplikacije doma naprave. LG-jeva osvežena armaturna plošča Home vam omogoča tudi hiter dostop do vhodov, predstavnostnih strežnikov in nastavitev “zvok izhoda”. Nastavite lahko glasovne rutine, kot je “Dobro jutro”, ki bodo aktivirale več naprav.

Lg Oled Cx Webos Airplay 2 Home Dashboard

AirPlay 2 in aplikacija Apple TV za LG-jeve televizorje podpirata pretakanje 4K Dolby Vision. Podpora Dolby Atmos bo omogočena s posodobitvijo programske opreme pozneje letos.

Druga letošnja novost je ‘Sports Alert’, kjer vas sistem, ob izbiri svoje najljubše ekipe, obvešča o začetkih tekmovanj in posreduje rezultate. Trenutno so vključene le najvidnejše ekipe. Če se ujemanje oddaja na kanalu, bo televizor predlagal, da se samodejno preklopite na ta kanal, ko se tekmo začne. Trenutno deluje prek notranjega sprejemnika, še ne z zunanjimi sprejemniki (posodobitev: LG pravi, da bo deloval “z zunanjimi sprejemniki, dokler bo na televizorju na voljo kabelski seznam in televizija nastavljena za nadzor nad set-top box “).

Lg Oled Cx Webos Sports Alert

LG je obvestil FlatpanelsHD, da bo letos opustil svojo mobilno aplikacijo LG TV Plus v korist aplikacije ThinQ za iOS in Android. Ta aplikacija se lahko uporablja za nadzor nekaterih vidikov televizije.

Nekaj ​​drugih popravkov v sistemu WebOS 5.0 vključuje način urejanja, ki omogoča dodajanje bližnjic v levo poravnani meni nastavitev in novo možnost domače nastavitve, ki uporabniku omogoča, da izbere, ali naj se spodnji meni webOS samodejno prikaže po pripravljenosti. Poleg tega bo velik oglas s pasicami na levi strani zaslona nadomestil manjši oglas na levi strani spodnjega menija (zdaj ga je mogoče tudi izključiti ročno).

Lg Oled Cx Webos 5.0 04

Nazadnje smo ugotovili nov priročnik z nastavitvami za optimizacijo, ki bo priporočil optimalne nastavitve glede na to, kaj gledate v tistem času. Zdi se, da je ta funkcija osnova za “AI” predloge televizorja, ki se občasno pojavljajo, da vas seznanijo s funkcijami ali predlagajo spremembe nastavitev.

Lg Oled Cx Webos 5.0 05

Kljub novim funkcijam webOS in kljub nekaterim resnično dobrim idejam, kot sta razdelek o novih priporočilih in univerzalno iskanje, še vedno verjamemo – kot je bilo ugotovljeno lani -, da je LG-jev pristop k razvoju televizijske platforme nezdrav za vse vpletene; uporabniki, razvijalci in LG. S tem, ko webOS na obstoječih televizorjih ne posodabljamo, nove uporabne funkcije ne izkoristijo svojih potencialov, saj je ključna sestavina uspeha katere koli platforme kritična masa uporabnikov.

Tako ponavljamo, kar smo povedali v lanskem pregledu LG C9:

-“Če imate eno stopalo v starem svetu televizijskih kanalov in drage pakete kabelske televizije in drugo stopalo v novi resničnosti pretakanja televizije, je webOS dober kompromis in sredina. Vendar, če imate obe nogi v kampu za pretakanje menimo, da vam bo veliko bolje služila rešitev, kot je Apple TV, ki ponuja živahen ekosistem aplikacij in redno dobiva ustrezne posodobitve. “

Delovanje

LG CX je v paketu s standardnim “Magic Remote”, ki ostane nespremenjen (še vedno izdelan iz sijajne črne plastike). Daljinec, ki omogoča gibanje, vam omogoča, da daljinski upravljalnik upravljate s kazalcem na zaslonu. Uporabite lahko tudi gumbe levo / desno / gor / dol, vendar se bo kazalec ponovno prikazal, če premaknete daljinski upravljalnik. Nismo ljubitelji zaslonskega kazalca in še vedno ni načina, da bi ga izklopili.

Lg Oled Cx Magic Remote

V preteklih pregledih LG-jevih televizorjev smo govorili o oddaljenosti in spremembi celotne paradigme, kako se spreminja TV izkušnja. Vsega tega ne bomo ponovili, razen če navedemo, da je LG-jev daljinski upravljalnik še naprej obdržan nekje med paradigmo televizijskih kanalov “en gumb za vsako funkcijo” in novo paradigmo pretočnega televizorja, ki zahteva veliko manj gumbov.

Ne pozdravljamo odločitve o vključitvi gumbov Netflix, Amazon in Google Play Movies. LG ni tukaj sam, saj so se gumbi prav tako umaknili na daljinske upravljalnike drugih blagovnih znamk, kot sta Samsung ali Philips, verjetno kot del komercialnih pogodb. Čeprav so takšni gumbi za bližnjice lahko zelo uporabni, ni nobenega argumenta v prid, da bi bili izključni za določene partnerje. Spodbujamo televizijske nosilce, da sprejemajo odločitve na podlagi interesov potrošnikov; naj bodo gumbi popolnoma nastavljivi ali jih odstranite skupaj.

LG CX je opremljen s tunerji in je opremljen s TV vodnikom, možnostmi snemanja, sliko v sliko in še več.

TV zvok

Strojna oprema zvočnikov v CX je enaka strojni opremi v C9, toda LG-jev sistem AI Sound, ki je zdaj AI Sound Pro, je bil preoblikovan, da bi lažje opredelil in izboljšal dialog, je družba pojasnila, poleg tega, da ponuja širši zvok stopnja. Učinek? Pozitivno glede na naš čas s televizorjem.

Medtem ko bo ‘AI Sound Pro’ spremenil predstavitev zvoka, pomaga nadoknaditi pomanjkljivosti v strojni opremi zvočnikov. Uspelo je prepričljivo razširiti zvočni oder in verjamemo, da bo mnogim gledalcem učinek všeč med gledanjem filmov. Natančen algoritem, namenjen izboljšanju glasov, prav tako počne.

A ni za vsakogar in večjega izziva ne reši. Če želite odličen zvok, morate zunanje zvočnike povezati prek HDMI ARC / eARC, optično ali brezžično prek WiSA. Dolby Atmos je možno oddajati s televizorja prek HDMI eARC (ali ARC). LG je obljubil tudi, da bo odpravil težavo eARC (PCM je omejen na 2,0 kanale), ki bo vplival na modele 2019. Modeli 2020 prihajajo s popravkom ob zagonu, medtem ko bodo modeli 2019 prejeli posodobitev strojne programske opreme nekje letos.

LG je v svojih modelih 2020 uvedel podporo za Bluetooth zvočnike kot del nadgradnje na Bluetooth 5.0. Na žalost je trenutna izvedba omejena na nadgrajeni prostorski prostor, kar pomeni, da 5.1 surround ne morete spustiti Netflixa in ga razdeliti na zadnje zvočnike, povezane z bluetoothom. Namesto tega bo televizor spustil 2.0 stereo in ga nadgradil za dva zadnja kanala. Iz tega razloga vam svetujemo, da uporabite drugačno povezavo, na primer WiSA ali zunanji sistem, če želite prostorski zvok.

Praznovanje

LG se je leta 2018 poslovil s CalMANom pri izvajanju strojne samodejne kalibracije, leta 2019 pa je sistem razširil na vgrajen generator vzorcev, kar pomeni, da lahko televizor ustvari vzorce, potrebne za merjenje in umerjanje. Zdaj potrebujete samo števec in programsko opremo CalMAN. Te sisteme smo poglobljeno raziskali v svojem pregledu LG C8 in 2018 za LG C8 v letu 2019, zato se za dodatne informacije o samodejni kalibraciji sklicujemo na tiste.

Tu se želimo osredotočiti na vgrajene načine slike na OLED televizorjih LG 2020 in še posebej na nov Filmmaker Mode. Kot morda veste Film Modeler Mode je projekt, ki so ga začeli hollywoodski režiserji in UHD Alliance, da bi se borili proti glajenju gibanja in drugim sistemom za izboljšanje slike za sliko, ki je resnična ustvarjalčeva namera. Vendar ni nobenih zahtev v zvezi z natančnostjo barv, razen režima filmskega ustvarjalca, ki naj bi moral temeljiti na najbolj natančnem načinu slike na televizorju. V primeru LG-ja bi bil to način slike “Cinema” in kot vidite spodaj Filmmaker Mode je enak načinu Cinema v HDR in je bolj ali manj enak načinu Cinema v SDR (razen pri manjši svetlosti približno 100 nit, optimiziran za ogled temne sobe). Na LG-jevih televizorjih 2020 način Filmmaker nadomešča način Technicolor.

Trenutno mora uporabnik način roko omogočiti uporabnik v meniju z nastavitvami. Načrtovana funkcija je ponuditi samodejno zaznavanje filmske vsebine, da se omogoči način filmskega ustvarjalca. Vendar samodejno zaznavanje trenutno ni aktivno, saj morajo naprave za predvajanje in partnerji za pretakanje najprej v svoje vsebine implementirati metapodatke. Tako so prihodnje perspektive Mode Filmmaker bolj navdušujoče od trenutne izvedbe in zdaj tržno sporočilo nosi večjo težo kot funkcija v sebi.

Spodaj in desno smo vključili tudi meritve za druge načine SDR in HDR, implementirane v LG CX. Kot vidite, so kino, filmski način in ISF najbolj natančno sliko. Izogibajte se učinkom Vivid, Sports, Standard in HDR Effect. Če želite uporabiti način igre, poskusite spodnje nastavitve slike za najbolj natančno sliko.

Zdaj, ko televizorji več blagovnih znamk v zadnjih letih, vključno z LG-jem, že predhodno kalibrirajo precej visoke standarde (z vidika potrošnika), priporočilo optimalnih nastavitev slike postane večinoma vaja pri prilagoditvi vgrajenih načinov slike. Zato smo v svoje preglede začeli vključevati meritve za vse načine slike, vgrajene v televizor.

Če preusmerimo pozornost na HDR, smo izmerili največjo svetlost na približno 740 nit, vendar bo odvisno od tega, kako velik del zaslona je osvetljen (glejte spodnjo tabelo). OLED plošča pokriva 96% DCI-P3 in 71% Rec.2020. To je v skladu s prejšnjimi OLED televizorji, plošča 2020 pa ostaja večinoma nespremenjena (za podrobnosti glejte poglavje o kakovosti slike). Nekaj ​​načinov slike HDR v LG CX zagotavlja prijetno natančno svetilnost in barvno natančnost v HDR.

Drug razvoj je način HGiG, ki so ga po uvedbi programske opreme LG OLED televizorji leta 2019 dejansko dodali preko vdelane programske opreme. HGiG (HDR Gaming Interest Group) je na voljo kot možnost nastavitve pod “Dynamic Tone Mapping”.

Če omogočite HGiG, bo preslikava tonov ustrezala specifikacijam HGiG za konzole v HDR, kar pomeni, da tonsko preslikavo ne bo izvedeno dvakrat (najprej na konzoli in nato na televizorju).

HGiG je način, da poskrbite, da boste konzole HDR iz PlayStation in Xbox doživeli tako, kot so si zamislili ustvarjalci iger.

Lg Tv Oled Cx 3la Izkusnja Popolnega Razkosja

Kakovost slike

Kot je bilo predstavljeno v uvodu, bo LG OLED prvič na voljo v 48 palcih poleg 55, 65 in 77-palčnih modelov. Pregledali smo 65-palčni LG CX, vendar nam podjetje potrjuje, da se bo 48-palčni CX natančno ujemal, razen za manjši format (in višjo gostoto slikovnih pik). Ima isto ploščo, enak procesor, enako zasnovo in enake lastnosti. Super je videti, da se brezkompromisna kakovost vrhunske slike vrača v 4x-palčni segment.

Začenši z videoposnetki SDR (HD in 4K) in nizkokakovostnim videom (ločljivost SD), o poročanju ni veliko novega. LG CX ostaja dober igralec, OLED-ove plošče pa so lastne lastnosti, kot sta globok kontrast in zelo natančne barve. LG pravi, da je tretja generacija njegovega video 9 procesorja Alpha 9 izboljšala povečanje velikosti, vendar zunaj enega samega preskusnega vzorca, ki naj bi pokazal učinek, nismo bili sposobni določiti vidnih izboljšav z resnično vsebino. Alpha 9 tretjega rodu kljub nekaterim potegom deluje v skladu s predhodnima dvema generacijama. Z drugimi besedami eden najboljših TV video procesorjev na trgu danes.

Če preusmerimo pozornost na video HDR (High Dynamic Range), smo izmerili pokritost barvnih odtenkov Rec.2020 na 71%, največjo svetlost pa na 740 nit (manj kot 20-25% APL). Visoka svetilnost pri HDR prizorih je običajno rezervirana za majhne segmente na sliki, tako da kljub veliko razprav o ABL (samodejnem omejevalniku svetlosti) pri samo-oddajajočih se zaslonih, kot je OLED, to ne skrbi, čeprav so nadaljnje izboljšave seveda dobrodošle. Visokokakovostni LCD televizorji trpijo zaradi obratnega učinka; majhni poudarki, kot so zvezde ali svetilke, imajo precej zmanjšano vršno svetlost, saj so ti predmeti veliko manjši od fizičnih zasenčenih območij za LCD zaslonom. To je veliko večja omejitev, ki znatno vpliva na kakovost slike HDR. Predmet smo podrobneje raziskali v lanskem pregledu LG C9 zato tega ne bomo ponavljali, temveč namesto tega usmerili pozornost na drug vidik kakovosti HDR slike.

Lg Oled Cx Kakovost Slike

LG-jev procesor Alpha 9 je izboljšan dinamični sistem za kartiranje tonov, pravi LG. Če s konceptom niste seznanjeni, si omislite to kot sistem, ki v HDR dinamično uravnava svetilnost / kontrast, odvisno od vrste vsebine / scene. To dosežemo s spreminjanjem krivulje svetilnosti, znane kot PQ (Perceptual Quantizer) krivulja. Morda se sliši tehnično, vendar je s primeri fotografij enostavno razumeti.

V spodnjem primeru lahko vidite isto HDR sceno z ali brez vključenega LG-jevega dinamičnega tonskega kartiranja. Kot lahko vidite, poveča svetilnost zlasti na poudarjenih območjih, kot so svetli oblaki. Druga področja na sliki so izboljšana, da izboljšajo dojemanje podrobnosti. Celotna slika je videti svetlejša, barvna temperatura pa je videti, nekoliko hladnejša. Nekatere podrobnosti o poudarjanju so na najsvetlejših območjih nekoliko zasedene (prosimo, ne bodite pozorni na mehkejšo fotografijo na levi strani, ker to povzroča kamera).

Lg Oled Cx Kakovost Slike 02

Nadalje smo raziskali sistem z uporabo posnetka HDR, prikazanega spodaj. Zelo svetla luč na desni strani je bila izmerjena na nekaj pod 300 nic na Panasonic GZ2000 in LG CX (brez dinamičnega tonskega preslikavanja). LG CX je z vključenim sistemom za kartiranje tonov povečal svetilnost na tem območju na nad 500 nic. Tako dobite predstavo o tem, kako se sistem igra s svetilnostjo, da poveča zaznani kontrast.

Lg Oled Cx Kakovost Slike 03

Dinamično tonsko kartiranje ni nov koncept, toda v LG CX je sistem privzeto vključen, tudi v Filmmaker Mode. Kot je bilo navedeno lani, sistem želi tudi rešiti bolj podrobne podrobnosti v zelo svetlih prizorih z uporabo “roll-off” v bližini najsvetlejših tonov (saj OLED televizor z največjim vrhom 700-1000 nits ne more razrešiti podrobnosti osvetlitve nad 1000 nit sicer). Drug vidik je, da sodobni televizorji zdaj vedno bolj prilagajajo svetlost slike razmeram svetlobe v prostoru v svoji sobi na podlagi vhoda vgrajenega senzorja svetlobe televizorja. Ta koncept se že dlje časa uporablja v video vsebinah SDR, zdaj pa se vse pogosteje uporablja tudi za HDR prek sistemov, kot je dinamično tonsko kartiranje. Z uvedbo Dolby Vision IQ se to razširi tudi na video vsebino Dolby Vision (Dolby Vision IQ je bil btw.

Je to dobra stvar? No, spremeni sliko, tako da, če želite čim bolj natančno predstavitev, jo pustite izključeno, hkrati pa se zavedajte, da morate nato uživati ​​vsebino HDR v razmeroma temni sobi (ker je to tako, kot je bilo obvladano v mastering studiu). Kako naše oči zaznavajo predvsem kontrast / svetlobo – pa tudi barve – na zaslonu, je odvisno od svetlobnih pogojev okolice, zato mora biti očitno za vzpostavitev tega sistema vzpostavljen nekaj sistema. Nismo prepričani, da so trenutne izvedbe optimalne, vendar še vedno menimo, da bodo ljudje, ki uživajo v HDR filmih, serijah in igrah tako podnevi kot ponoči, vsaj nekateri vidiki teh sistemov.

Na splošno so OLED televizorji še vedno naša najprimernejša izbira za HDR, saj je HDR reprezentacija nenehno odlična v filmih, igrah in drugih vrstah vsebine – s podnapisi ali brez. Vendar pa naše prednosti nimajo veliko opravka z zgoraj omenjenimi sistemi. Namesto tega je posledica OLED-jeve samo-oddajajoče se slikovne pike, ki je idealna za HDR, zato bo naslednji pomemben korak za HDR na OLED tudi posledica izboljšav svetilnosti na plošči, zato imamo Panasonic GZ2000 s svojo višjo oz. svetlost OLED plošča kot naša trenutna referenčna TV. Žal pa plošča OLED 2020 (v LG CX) ostaja večinoma nespremenjena, potem ko je razvoj plošč OLED pred 3-4 leti zadel oviro. Po drugi strani je treba opozoriti, da kljub majhnim izboljšavam na strani plošče OLED še vedno zagotavlja najboljšo kakovost slike HDR.

Če se držimo teme HDR, nas LG obvešča, da ne podpira več Technicolorjevega naprednega formata HDR (način slike Technicolor je nadomestil tudi Filmmaker Mode) in ga zapusti z HDR10, HLG in Dolby Vision. LG se je odločil, da ne bo podprl Samsungovega HDR10 +.

Lg Oled Cx Filmmaker Mode 01
Lg Oled Cx Filmmaker Mode 02
Lg Oled Cx Filmmaker Mode 03
Lg Oled Cx Filmmaker Mode 04

Gibanje je v letošnjem letu glavna tema, saj naj bi nove igralne konzole s podporo 4K120 in podporo VRR zaživele konec leta 2020. Tako kot lanski LG OLED modeli so tudi LG-jevi OLED televizorji 2020 opremljeni s vrati 2.1 2.1 s pasovno širino za 4K120. Na žalost, tako kot lani, še vedno ni nobenih predvajalnih naprav z izhodom HDMI 2.1. 4K120 prek HDMI 2.1 (ali natančneje FRL) je potencialno velik korak naprej za igranje v konzoli, vendar v tem trenutku ne moremo preizkusiti ali preveriti LG-jevega izvajanja.

V našem lanskem pregledu LG C9 smo komentirali delovanje VRR, ko je povezan z Microsoftovim Xbox One X. Če niste seznanjeni s VRR (spremenljivo hitrostjo osveževanja), je kratka različica, da omogoča, da televizija sinhronizira svojo hitrost osveževanja na Hitrost slikanja v osebnem računalniku / konzoli v realnem času omogoča boljši videz igranja, hkrati pa zmanjšuje zaostajanje in odpravlja trganje.

LG je od uvedbe modelov 2019 dodal podporo Nvidijinemu ‘G-Sync Compatible’ nivoju za izbiro modelov 2019. Stopnja ‘združljiva z G-sinhronizacijo’ bo podprta tudi v modelih LG OLED leta 2020, kasneje pa bo LG dodal podporo za AMD FreeSync kot del posodobitve strojne programske opreme – za skupno tri podprte sisteme VRR (HDMI VRR, G- Sync in FreeSync). Pri HDMI 2.1 so LG-jevi OLED televizorji 2020 določeni, da delujejo v frekvenčnem območju 40-120Hz za 4K, vendar tega ne moremo preveriti zaradi pomanjkanja naprav za predvajanje HDMI 2.1.

Tu je nekaj opozoril. LG-jevi televizorji so “G-Sync združljivi”, kar je druga beseda za podporo na osnovni ravni. HDR VRR lahko dobite z grafične kartice Nvidia prek HDMI VRR (prek HDMI 2.0). HDMI 2.1 VRR podpira tudi HDR, vendar je treba ugotoviti, ali obstajajo kakršne koli omejitve na LG-jevem TV-ju, če jih uporabljamo na primer z Xbox Series X. Podpora AMD FreeSync bo dodana s poznejšo posodobitvijo strojne programske opreme in LG FlatpanelsHD obvesti, da poslujejo razprave z AMD o tem, kakšno raven FreeSync podpirati.

LG je bil na tem področju zelo agresiven, in če se vse izkaže tako, kot je bilo načrtovano, jim bo implementacija HDMI 2.1 omogočila velik napredek pri tekmecih. A kot rečeno, tu je veliko neznank in prekrižali smo prste, da bo vse delovalo.

Tudi brez HDMI 2.1 so LG 2020 OLED televizorji odlični izvajalci na tem območju. V igralnem načinu smo izmerili vhodno zaostajanje na 13 ms – 1080p SDR, 4K SDR in 4K HDR. V tem trenutku ne moremo izmeriti zaostajanja vhodov v VRR in 4K120, če bo znašal 6 ms, pravijo v podjetju. 13 ms je najnižji vhodni zamik, ki smo ga doslej izmerili na 4K televizorju, vendar je enak zmogljivosti v modelih 2019.

Lg Oled Cx Hdmi 2.1 01

Drugi letošnji razvoj je OLED Motion Pro, ki je učinkovitejša različica sistema BFI (Black Frame Insertion), ki so ga našli na prejšnjih televizorjih OLED. BFI v video tok vstavi črne okvirje, da “ponastavi” človeško oko, da bi se gibanje zdelo manj zamegljeno. Podobne rezultate (plus več) lahko dosežete s povečanjem frekvence vsebine (tj. 4K120 ali višjo), vendar je lepo imeti tudi BFI kot možnost za vsebnost nižje frekvence slike, da bi posnemali bolj “plazma podobno” “gibanje na OLED plošči. Izboljšani 120Hz BFI sistem je bil dejansko namenjen OLED plošči LG Display leta 2019, a je bil potegnjen pred izdajo. Zdaj se je ponovno pojavil na zaslonu OLED 2020, zato bo na voljo tudi na televizorjih OLED pri konkurenčnih znamkah.

FlatpanelsHD je izvedbo leta 2019 začel izvajati, in čeprav nismo dobili spremembe, da bi jo temeljito preučili, se nam zdi, da izvajanje leta 2020 žrtvova svetlost v večji meri. V LG CX obstaja pet stopenj za OLED Motion Pro (izklopljeno, nizko, srednje, visoko in samodejno). S posebnim testnim vzorcem smo izmerili svetlost “Off” na 318 nits, “Low” na 273 nits, “Medium” na 187 nits in “High” na 77 nits. Natančne vrednosti svetlosti niso pomembne, zato se osredotočite na relativno spremembo svetlosti: “Nizka” zmanjša svetlost za 15%, “Srednja” za 40%, “Visoka” pa za 75%. Nastavitev ‘High’ povzroči vidno utripanje in ni priporočljiva za nobeno vrsto vsebine (verjetno jo je treba odstraniti). ‘Srednja’ je učinkovitejša pri povečanju ločljivosti gibanja kot ‘Nizka’ vendar je svetlost očitno pomembnejša. Nazadnje obstaja možnost »Samodejno«, ki se razlikuje med »Nizko« in »Srednjo«, vendar se izogne ​​»Visoki«.

Sklep? No, sistem BFI je pri svojih dveh nižjih nastavitvah vsekakor uporaben, v nasprotju z BFI v OLED televizorjih prejšnjih let, vendar izboljšana ločljivost gibanja prihaja na račun zmanjšanja svetlosti, ki je nekoliko večje, kot smo upali. Upoštevajte tudi, da se z vklopom ‘OLED Motion Pro’ vhodna zakasnitev nekoliko poveča na 22 ms. Nadaljnje izboljšanje je dobrodošlo.

Lg Oled Cx Motion Pro

Nazadnje ima LG za TruMotion (LG-jev sistem za interpolacijo gibanja) novo možnost “Cinema Clear”, ki dinamično prilagaja svoje nastavitve glede na vsebino. Sistem smo preizkusili tako, da smo naložili prizorišče boja z meči iz Netflixovega The Witcherja. “Cinema Clear” je še vedno ustvaril nekaj vidnih, čeprav blagih gibalnih artefaktov, vendar je tudi jasno, da na tej prizorišču ne deluje veliko gladko, zaradi česar je scena izgledala bolj zvesta ustvarjalčevim namenom, kot na primer TruMotion’s ” Smooth ‘možnost, ki ima bolj umeten videz. V drugih prizorih je uporabil nekoliko bolj agresivno in vidno glajenje. Ljubitelji glajenja gibanja morda menijo, da je ‘Cinema Clear’ boljši kompromis, vendar je naša prednost še vedno, da TruMotion – in interpolacijo gibanja na splošno – popolnoma izklopimo ali pri zelo nizki nastavitvi, da preprečimo “stroboskopsko podoben” učinek, ki je svetel prizori v filmih ali serijah z nizko hitrostjo 24 sličic v sekundi lahko trpijo zaradi zelo hitrega odzivnega časa OLED-a.

Če povzamem, kateri so najprimernejši kompromisi tukaj? Glede filmov in TV serij se sklicujemo na prejšnji odstavek. Za igre odvračamo uporabo gladečega gibanja (zaradi prirojene višje frekvence vsebine in dodanega zaostajanja vhodov), toda OLED Motion Pro (BFI) pri ‘Low’ ali ‘Medium’ je pristop, ki ga nekateri morda najdejo privlačna (čeprav podnevi morda ne zaradi zmanjšanja svetlosti). Navsezadnje menimo, da je večji izziv vztrajanje filmske industrije pri uporabi nizke frekvence kadrov (24 sličic na sekundo), kar je format za kinematografske projektorje in ne za televizorje. Pri igranju na konzoli smo veliko bolj navdušeni nad možnostmi, ki presegajo 60 sličic na sekundo (4K60 – 4K120), ki potrebujejo HDMI 2.1, kot kateri koli kompenzacijski sistem za gibanje. Vaša izkušnja gledanja televizije nikoli ne bo boljša od najšibkejše povezave.

Leta 2018 so nekateri lastniki 2018 OLED televizorjev začeli občasno utripati svetlost, ko je plošča prešla iz črne barve. LG je rešitev uvedel na svojem zaslonu OLED za leto 2019, a kot smo ugotovili v našem lanskem pregledu LG C9, je rešitev zmanjšala ločljivost v najtemnejših tonih, kar je v nekaterih primerih povzročilo pasanje. Leta 2020 je LG spremenil drhtenje (upoštevajte, da je beli podpixel izklopljen za večino skupin RGB na tej makro fotografiji polno sivega zaslona), da je očesu manj viden in glede na naš čas z LG CX to spreminjanje učinek je manj viden – ni zaznaven od daleč – in pasanje se zmanjša na minimum. Tudi utripajočih težav nismo imeli.

Kot gledanja z OLED televizorji so kot kot vedno odlični.

Zadrževanja ali vžiganja v času svojega časa s televizorjem nismo opazili, vendar ne izvajamo dolgoročnega testiranja, da bi izzvali vžiganje.

Homogenost plošče na našem vzorcu je bila tudi dobra, kot je razvidno spodaj. Nismo opazili nobenih povezanih vprašanj, kot je vertikalno pasanje.

Lg Oled Cx Locljivost Najtemnejsih Tonov

Lg Oled Cx Zadrzevanja Ali Vziganja Zaslona V Casu

Zaključek

Vsako leto ustvarjalci televizije stopijo na oder, da predstavijo svoje najnovejše funkcije, vendar so glavni koraki naprej redkejši. V zadnjem času je bil OLED en tak korak naprej in v kombinaciji s 4K in HDR je izkušnjo slike popeljal do novih višin. HDMI 2.1 je še en korak, vendar ne tako pomemben, zato je težko presoditi resnične prednosti, dokler ne dobimo naprav za predvajanje HDMI 2.1, kot so konzole ali predvajalniki novega generacije.

LG CX je v bistvu bližje LG-ju C9, kot je še en korak naprej. LG C9 je že dobil nekaj najboljše kakovosti slike, HDR ali kako drugače, ki ga lahko najdete na televizorju. Nove funkcije, kot so Filmmaker Mode, Dolby Vision IQ in FreeSync, so dobrodošli dodatki, vendar ne predstavljajo pomembnih korakov (nekateri pa so bili celo vključeni v lanske modele). Tu je verjetno največja novica 48-palčna velikost.

Če pogledamo z druge perspektive, bi lahko rekli, da sta LG CX in C9 v resnici nekoliko pred svojim časom. Malo konkurentov ponuja funkcije HDMI 2.1, ki jih najdemo v LG CX (in C9) in pričakujemo, da bo njegova tržna cena spet nižja od OLED televizorjev konkurenčnih blagovnih znamk. Njegova moč bo s časom rasla, ko bodo prišle igralne konzole in predvajalniki novega generacije – zakaj se ne bi odločili za model televizorja z HDMI 2.1 in bolj privlačno ceno, če ste igralec na trgu novega OLED televizorja? Nadomestni cikel za televizorje je v povprečju 6-8 let, tako da obstaja velika verjetnost, da bodo koristi HDMI 2.1 za vas pomembne za več kot le konzole, ki bodo igrale pozneje.

Po drugi strani pa se LG še vedno noče zavezati, da bo zagotovil posodobitve webOS za obstoječe televizorje, ki temeljijo na spletni strani. Začenjamo velike posledice te odločitve, saj so nove aplikacije, kot sta Apple TV in Disney +, tehnično na voljo na spletnem mestu, vendar le novejše različice (torej le novejše televizije). Bojimo se, da se bo to stopnjevalo le, ko bodo prispele nove storitve, kot so HBO Max, Peacock, Google Stadia, Microsoft xCloud itd. Predstavljajte si, če bi kupili pametni telefon iPhone ali Android, ki je obtičal na različici iOS ali Android, ki je priložena. Ostali negativni učinki so vrata, obrnjena nazaj, in dejstvo, da OLED ostaja nekonkurenčen v segmentu za televizorje velikih velikosti, ker je 77-palčna različica izjemno draga.

Dobro opravljeno!

Vnesite iskano in pritisnite Enter

Košarica